College van Beroep voor het bedrijfsleven


CBb doet uitspraak over het systeem van proceskosten

In zijn uitspraken van 13 mei 2005 heeft het College beslist op beroepen tegen de weigering van de Minister van Economische Zaken om in verschillende bezwaarprocedures gemaakte proceskosten te vergoeden.

Het College heeft allereerst overwogen dat het Besluit proceskosten bestuursrecht niet in strijd is met artikel 1, eerste lid, van het Eerste Protocol bij het EVRM.

Daarnaast is uitgemaakt dat iemand die aanspraak wil maken op een ruimere vergoeding van de proceskosten in bezwaar dan de in genoemd Besluit voorziene forfaitaire, daarom expliciet moeten verzoeken. Bij gebreke van zoân verzoek mag een bestuursorgaan er vanuit gaan dat een verzoek om vergoeding van proceskosten enkel ziet op toepassing van het forfaitaire systeem, tenzij de omstandigheden die in bezwaar naar voren zijn gebracht zo in het oog springend uitzonderlijk zijn dat het bestuursorgaan niet anders kan dan ambtshalve constateren dat is beoogd een beroep te doen op een ruimere vergoeding.

Het College heeft voorts in de uitspraak met registratienummer AWB 04/757 overwegingen gewijd aan de begrippen samenhangende zaken als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van het Besluit en uittreksels uit de openbare registers in de zin van artikel 1, eerste lid, aanhef en onder e, van het Besluit.

LJ Nummers

AT6110
AT6111

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 6 juni 2005 Naar boven