Gemeente Wormerland


Collegebesluit dorpscentrum Wormer

07 juni 2005
Het college van Wormerland heeft 31 mei haar voorkeur uitgesproken voor de ontwikkelrichting van het dorpscentrum van Wormer. Zij kiest voor een invulling van het centrum met veel m2 multifunctionele accommodatie (MFA-model: welzijnsinstellingen) in combinatie met een uitbreiding van de winkels en een beperkt aantal woningen. Beide versterken de centrumfunctie. Het centrum moet op sociaal cultureel gebied een Hart voor Wormer worden, dat naar buiten gericht is en ruimte biedt voor grotere groepen en manifestaties. Op winkelend gebied is het centrum een centraal gelegen goed functionerend en geconcentreerd, kernverzorgend winkelgebied, waarbinnen ruimte is voor vernieuwing, de consument goed wordt bediend en ondernemers bedrijfseconomisch goed kunnen functioneren. Gezien het voorzieningenniveau in het centrum zou woningbouw in en rond het centrum zoveel als mogelijk (maar niet exclusief) voor senioren bedoeld moeten zijn.

Het MFA-model heeft een zeer groot draagvlak onder de bevolking en ondernemers. Dit is gebleken uit een peiling gehouden onder bewoners en gesprekken die zijn gevoerd met de klankbordgroep dorpscentrum.Ook qua de toegevoegde waarde in termen van functionele kwaliteit en stedenbouwkundige kwaliteit scoort het MFA-model hoog.

In de volgende projectfase wordt dit plan uitgewerkt (schetsontwerp) met daarbij speciale aandacht voor parkeren en de voorwaarden waaronder dit programma financieel haalbaar gemaakt kan worden.

Dorpscentrum Wormer
Het huidige dorpscentrum van Wormer is aan een opknapbeurt toe. Er zijn goede kansen om het winkelaanbod te verbeteren, (culturele)voorzieningen te concentreren, extra woningen te bouwen en de verkeer- en parkeersituatie te verbeteren. Naast dat het dorpscentrum beter wordt, zou het ook meer werkgelegenheid in de dienstensector kunnen opleveren.

Rondom de Faunastraat bevindt zich het huidige dorpscentrum. In drie van de vier delen (blok B,C en D, zie het plaatje van het gebied op de website) bevinden zich commerciële functies. In het vierde deel (blok A) bevindt zich een parkeerterrein en de voormalige school De Wegwijzer. Deze school is niet meer in gebruik en komt beschikbaar voor herontwikkeling.

Dit vierde deel (blok A) is "leidend voorwerp" van de herontwikkeling van het centrum. Herontwikkeling van dit deel vindt plaats in relatie tot de bestaande drie delen en moet tegelijk een prikkel zijn om tot verbetering van de andere drie delen te komen. Aangezien deze drie delen niet in eigendom zijn van de gemeente heeft zij het hier niet alleen voor het zeggen.

Procedure
Eind 2004 is gestart met de initiatieffase, die met dit besluit wordt afgesloten. Het collegevoorstel wordt 13 juni in de raadscommissie en 5 juli in de raad besproken. Nu start de definitiefase. Hierin wordt de globale ontwikkelingsrichting uitgewerkt in een Programma van Eisen en een definitieve grondexploitatie gemaakt. Na deze fase zijn de contouren van de ontwikkeling redelijk scherp en definitief: duidelijk is welke functies in het centrum een plekje moeten krijgen. Hierna start het daadwerkelijke ontwerptraject met de ontwerpfase, die weer uitmondt in de voorbereidings-, realisatie-, en beheersfase.