BOVAG



NDA bereidt dealers voor op Basel II

datum: 07-06-2005

Unieke bedrijfscheck voor ondernemers op cd-rom

De Nederlandse Dealer Associatie (NDA, een afdeling van de BOVAG) heeft voor haar leden een cd-rom ontwikkeld waarmee dealers kunnen vaststellen of ze klaar zijn voor Basel II. De exclusief voor NDA-leden ontwikkelde cd-rom 'De NDA Bedrijfsspiegel' geeft personenautodealers een idee hoe een bank hen zou kunnen beoordelen. Reden voor deze handreiking is dat banken straks, i.v.m. Basel II, het liefst zaken doen met dealers die heel goed op de hoogte zijn van hun eigen reilen en zeilen. Oftewel, de bewuste ondernemers krijgt een streepje voor bij banken.

De cd-rom 'De NDA Bedrijfsspiegel' is een toetsmiddel voor dealers die willen weten hoe hun bedrijf er financieel voor staat. De dealer kijkt als het ware door de bril van de bankdirecteur naar zijn eigen bedrijf. Dit is nodig omdat met de komst van Basel II banken kritischer gaan kijken naar de kwaliteit van bedrijven aan wie zij kredieten verstrekken. Simpel gesteld kan dit voor bedrijven die door de bank als zwak worden beoordeeld tot gevolg hebben dat voor hun geld lenen duurder wordt.

Dealers die de NDA Bedrijfsspiegel gebruiken, moeten een aantal gegevens invullen. Dat varieert van de winst- en verliesrekening en de balansgegevens, de zogenoemde 'harde' factoren, tot strategisch management en marketing, de zogenoemde 'zachte' gegevens. Wanneer deze gegevens zijn ingevuld, krijgt de dealer een ideel hoe een bank zijn dealerbedrijf zou kunnen beoordelen.

De NDA Bedrijfsspiegel is inmiddels door verschillende banken zeer enthousiast begroet. De NDA is de eerste brancheorganisatie die leden uitgebreid voorbereid op Basel II