De peacemaker


07.06.2005 / 14:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: The project network

Hoe een bendelid uit Los Angeles op 22-jarige leeftijd een einde maakte aan de bende-oorlog en nu het Nederlandse integratiedebat wil inspireren.

Aqeela Sherrills is een moderne vredesstichter die zijn verhaal nu in Nederland komt vertellen. Wereldwijd inspireert hij mensen die zich bezig houden met integratie, cultuurverschillen en conflictbeheersing.

Een begin vol geweld - Sherrills jongste jaren staan in het teken van geweld. Hij wordt geboren in een achterstandswijk in Los Angeles waar de Bloods en de Crips elkaar dagelijks bevechten. In deze wereld waar alles draait om drugs, wapens en territorium verliest Sherrills 13 van zijn vrienden in schietpartijen. Zelf raakt hij ook bij het geweld betrokken. Uiteindelijk is het zijn zus die hem redt door hem mee te nemen naar de universiteit waar zij studeert.

De ommekeer - Tijdens zijn studie groeit zijn politieke bewustzijn. Hij keert terug naar het getto waar hij in 1992een wapenstilstand regelt. Deze houdt tot op de dag van vandaag stand. Het is het begin van een reeks van vredesinitiatieven door heel Amerika. Zijn organisatie groeit en boekt overal successen.

De uitdaging - Dan wordt Sherrills overtuiging zwaar op de proef gesteld: zijn oudste zoon Terrel wordt vermoord. Terrel leefde vreedzaam, studeerde en was zeer populair. De pijn om het verlies weet Sherrills om te zetten in nog meer positieve actie: Ik ben met mensen gaan praten. Het gaat er niet om wíe mijn zoon heeft vermoord, maar om wát onze kinderen vermoordt. Hij wil mensen aanzetten om na te denken over de diepere redenen achter het geweld.

Lezing - Wilt u het verhaal van Aqeela Sherrills horen? Kom dan op vrijdag 17 juni 2005 naar de Geertekerk in Utrecht. De lezing begint om 19.30 uur en kost 45 euro (of naar draagkracht). Informatie en aanmelden via 020-6242542.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door The Project Network i.o.v. Ode. Ode is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen. Onder de naam Stichting Op weg met Ode worden ontmoetingen georganiseerd met inspirerende denkers en doeners. Sinds 2001 organiseert The Project Network seminars en workshops rondom sprekers en thema's die de wereld positief veranderen.

18)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
The Project Network, Jorrit Timmermans
T 020 624 2542
F 020 624 0389
E jtimmermans@theprojectnetwork.nl
I www.theprojectnetwork.nl