Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 7 juni 2005                                  |


1. Oekelsbos
Het bestemmingsplan Oekelsbos van de gemeente Zundert wordt door de provincie gedeeltelijk goedgekeurd. Daarmee is de legalisering van de illegaal bewoonde vakantiewoningen in dit gebied een feit. Goedkeuring van het plan is in strijd met het provinciale streekplan dat de omzetting van recreatiewoningen in woningen voor permanente bewoning verbiedt. Maar gezien de voorgeschiedenis van het woonbos, heeft het college van Gedeputeerde Staten vorig jaar besloten af te wijken van het streekplan. De minister van VROM en de ambtelijke top van het ministerie hebben ingestemd met de bereikte oplossing voor het Oekelsbos. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over compensatie van natuur. In totaal is hier 450.000 euro voor beschikbaar. De kosten voor de aankoop van gronden en aanplanting worden gedragen door gemeente, bewoners en provincie.

2. Statenvragen over Oekelsbos
Binnen vijf jaar nadat het bestemmingsplan Oekelsbos van kracht is, moeten de gronden voor de compensatie van de natuurwaarden zijn aangekocht. De provincie zorgt voor de inrichting en het beheer van de gronden. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de fractie van GroenLinks uit Provinciale Staten over het voornemen van Gedeputeerde Staten om bewoning van het Oekelsbos te legaliseren.

3. Bibliotheekvernieuwing
In 2008 moeten er circa 22 basisbibliotheken en een facilitair bedrijf voor de bibliotheken in Brabant actief zijn. Dat staat in het marsrouteplan bibliotheekvernieuwing dat Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. Het plan is opgesteld in samenwerking met de gemeenten, de Provinciale Bibliotheek Centrale en het Directieoverleg Brabantse Bibliotheken.

4. Jaarstukken Havenschap Moerdijk
Gedeputeerde Staten vinden in de concept-begroting 2006 van het Havenschap Moerdijk geen redenen tot het maken van opmerkingen. De provincie Noord-Brabant is deelnemer in de gemeenschappelijke regeling Havenschap Moerdijk. Op grond van die regeling wordt de concept-begroting aan GS voorgelegd, die het concept vervolgens ter bespreking doorzenden aan de Commissie EMG. De concept-jaarrekening 2004 is ook ter kennisneming aan de Commissie EMG toegezonden.

5. Handelsmissie Jiangsu
In het kader van de vriendschapsrelatie van de provincie Noord-Brabant met de Chinese provincie Jiangsu zal in september 2005 worden georganiseerd. Aan de handelsmissie, die onder leiding staat van de Commissaris van de Koningin, nemen ruim 30 bedrijven deel. Er zullen ook bezoeken worden gebracht aan de provincie Hebei, Beijing en Shanghai.

6. Vereniging van Regio's in Europa
Gedeputeerde Staten nemen kennis van het verslag van een comité van de Vergadering van de Regio's van Europa. Het betreft het comité dat zich richt op Europees regionaal beleid, milieu en duurzame ontwikkeling, toerisme en transport. Gedeputeerde Hoes, die voorzitter van dat comité is, gaat in zijn verslag in op onderwerpen die voor Brabant van belang zijn: duurzame plattelandsontwikkeling, duurzame en hernieuwbare energiebronnen en het versterken van de relatie tussen regionale politici en jongeren.

7. Meerjarenprogramma Verkeer, Vervoer en Infrastructuur
In 2005 zijn tot dusverre 6 projecten voor de aanleg of verbetering van provinciale wegen opgeleverd, worden naar schatting 15 projecten aanbesteed en zullen nog eens 7 projecten worden opgeleverd. Door inzet van extra menskracht zullen nog 5 planstudies extra kunnen worden uitgevoerd. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zenden.

8. OV-netwerk Brabantstad
Er wordt een verkenning gestart naar een provinciaal meerjarenprogramma infrastructuur en transport. Daarbij wordt de fondsvorming voor het OV-netwerk BrabantStad betrokken. Dat staat in een notitie over het OV-netwerk BrabantStad die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zenden.

9. Medefinanciering provinciaal verkeers- en vervoersplan
In het kader van het provinciaal verkeers- en vervoersplan wil de provincie inzetten op regionale uitvoeringsprogramma's waarbij ook de gemeenten partners zijn. Daarom heeft het college van Gedeputeerde Staten een notitie over medefinanciering en de principes die daarbij zouden kunnen gelden om advies naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid gezonden.

10. Voortgangsrapportage PPS-A59
Met de aanleg van de rijksweg A59 tussen Rosmalen en 's-Hertogenbosch in publiek-private samenwerking onder provinciale regie, wordt goede voortgang gemaakt. Dat blijkt uit de rapportage die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zenden.

11. Fonds sociale infrastructuur
Er komt een Fonds Sociale Infrastructuur. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Met dit Fonds wordt de versnippering van subsidieregels rond de thema's leefbaarheid en wonen-zorg-welzijn verminderd. Daarnaast wordt met het FSI beoogd de integrale behandeling van initiatieven te bevorderen. In eerste instantie wordt gedacht aan de bundeling van Combifonds wonen-zorg-welzijn 'Leven in de buurt' en Sociaal Beleid. Het FSI biedt daarmee mogelijkheden voor de combinatie van accommodatiefinanciering ('stenen') en activiteitenfinanciering ('cement'). De komende maanden wordt gewerkt aan de inrichting van het Fonds dat in 2006 operationeel moet worden. Een voorstel voor de uitwerking van het Fonds Sociale Infrastructuur wordt op 24 juni met de Statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur besproken.

12. Patiënten en Consumentenplatforms
De reorganisatie van de regionale patiënten en consumentenplatforms is geen eenvoudige zaak. Maar door de inzet van alle betrokkenen wordt toch voortgang geboekt. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur zenden.

13. Wachtlijsten advies- en meldpunt kindermishandeling
De structurele subsidie voor het AMK Noord-Brabant wordt verhoogd met een bedrag van E 122.519,- in verband met de verwachte stijging van het aantal meldingen van 4000 naar 4300. Tevens hebben GS besloten om, vooruitlopend op de te ontvangen extra middelen van het ministerie van VWS voor de aanpak van de wachtlijsten, alvast E 229.584,- beschikbaar te stellen om de wachtlijsten aan te pakken. Wanneer voldoende middelen van VWS beschikbaar zijn, wordt nogmaals E 229.584,- overgemaakt aan het AMK. Doel is dat de bestaande wachtlijst van 409 meldingen voor 15 juli 2006 is opgelost. Voor de inzet van de eventueel overige VWS-middelen wordt overlegd met Bureau Jeugdzorg als hier meer duidelijkheid over is.

14. Projectuitvoering Lifescape-Your Landscape
De subsidie van ruim 3 miljoen euro die in maart jl. door Europa is toegekend voor het samenwerkingsproject LIFESCAPE-YOUR LANDSCAPE zal voor 40% in Brabant worden besteed. Gedeputeerde Staten stemmen in met projecten die voor de provincie Noord-Brabant belangrijke raakvlakken heeft met de reconstructie van het landelijke gebied en aansluiten bij de intensivering van het provinciale natuur- en landschapsbeleid. De provincie Noord-Brabant vervult de rol van Lead Partner of projectverantwoordelijke.

15. Beheers- en Landschapsgebiedsplan, EHS voor de Wet Ammoniak en Veehouderij
Gedeputeerde Staten hebben besloten over te gaan tot wijziging van de op 2 juli 2002 vastgestelde natuurgebiedsplannen en het beheers- en landschapsgebiedsplan. De wijzigingen zijn gebaseerd op wijzigingen in de reconstructie- en gebiedsplannen, op verzoeken van particulieren, terreinbeheerders en landinrichtingcommissies en op technische onvolkomenheden. Tevens heeft GS een apart besluit genomen over de begrenzing van de EHS in relatie tot de wet ammoniak en veehouderij.


16. Vergoedingen staten- en commissieleden
De vergoedingen die aan staten- en of commissieleden worden toegekend, zijn waar nodig, steeds jaarlijks geïndexeerd en behoeven daarom geen aanpassing. Dat is de conclusie van en notitie van de stand van zaken over die vergoedingen. De nota wordt toegezonden aan de staten- en commissieleden.

17. Digitalisering van documenten
De provincie wil veranderen van een papieren naar een elektronische provincie. Daar hoort digitaal werken binnen de provinciale organisatie bij. GS hebben besloten tot de aanschaf van een speciale applicatie waardoor het mogelijk is vanaf elke werkplek digitale documenten te raadplegen. Hiermee is een bedrag gemoeid van E70.000,- exclusief BTW. Ook hebben zij besloten papieren archiefdocumenten die volgens de wet na bepaalde tijd kunnen worden vernietigd, te vervangen door digitale reproducties.

18. Aanpassing werkplekken provinciehuis
Om meer flexibel om te kunnen gaan met de beschikbare werkruimten in het provinciehuis zullen in de hoogbouw van het provinciehuis enkele aanpassingen nodig zijn. Interwand Eibergen BV krijgt de opdracht deze aanpassingen uit te voeren voor een bedrag van E97.998,- exclusief BTW.

19. Ruimtelijke plannen
De verzamellijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening is vastgesteld


---- --