Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-442       |
|                                            |Arnhem|7 juni 2005    |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 7 JUNI 2005

KOERS WEST NIJMEGEN: HANDELEN OP BASIS VAN TOTAALBELEID (C1) Als aanvullende reactie op de startnotitie voor de MilieuEffect Rapportage (m.e.r.) voor het Waalfront in Nijmegen adviseren GS de gemeenteraad van Nijmegen om, gelet op de enorme complexe planuitvoering van Koers West, in de richtlijnen voor de m.e.r. op te nemen dat rekening gehouden wordt met de overige projecten die in het gebied plaatsvinden. Dit zijn de stadsbrug, de revitalisering van bedrijventerreinen en de bedrijfsverplaatsingen.

LIEVER GEEN NACHTVLUCHTEN VANAF VLIEGVELD STADTLOHN BIJ WINTERSWIJK (C4) Het verlengen van de start- en landingsbaan van het Duitse vliegveld Wenningfeld (Stadtlohn-Vreden) bij Winterswijk mag niet leiden tot ruimere gebruiksmogelijkheden en een uitbreiding van de luchtvaartactiviteiten. Volgens het Duitse 'streekplan' is dit nog toegelaten. Het is wenselijk de vliegbewegingen en de bijbehorende geluidbelasting te meten, evenals het afbuigen naar het noordwesten van de westelijke uitvliegroutes. Dit schrijft het college van GS in een reactie op de conceptvergunning en het MER die door de Bezirksregierung van Münster ter inzage zijn gelegd. Op verzoek van de omwonenden vraagt het college met nadruk om gedurende de nacht (22.00 - 6.00 uur) geen starts en landingen over Nederlands grondgebied te laten plaatsvinden. Slaapverstoringseffecten moeten volgens GS nog in kaart worden gebracht. De provinciale Commissie Economie en Milieu bespreekt de reactie op 15 juni 2005.

WIJZIGINGEN IN PROGRAMMA 'WERKEN AAN MOBILITEIT' (C8) Jaarlijks stellen GS het programma 'Werken aan Mobiliteit' vast als uitwerking van de begroting. Met dit programma worden financiën vastgelegd voor de uitvoering van projecten aan de weg in dat jaar. Het uitgangspunt van de provincie Gelderland om zo integraal mogelijk te werken en de overlast zoveel mogelijk te beperken, leidt tot periodieke wijzigingen in deze lijst. Deze wijzigingen hebben onder meer te maken met nieuwe planningen omdat bijvoorbeeld omleidingen strijdig zijn met andere (weg-)werkzaamheden of bijvoorbeeld combinaties met (weg-)werkzaamheden van gemeenten tot uitstel leiden. Ook kunnen noodzakelijke reparaties aan kunstwerken, zoals bruggen, in combinaties met groot onderhoud aan de weg ter plekke om een betere afstemming vragen. Naast deze reguliere wijzigingen gaat het nu ook om een rentevoordeel dat leidt tot extra mogelijkheden voor werkzaamheden. ARNHEMS ONDERNEMERS CENTRUM KRIJGT FINANCIËLE STEUN (C11) 'Benutten en combineren van kennis in de energie- en milieutechnologie'; voor dit project dat in totaal 910.000 euro kost, krijgt het Arnhems Ondernemers Centrum (AOC) een subsidie van 36.000 euro. Het project is in samenwerking met de gemeente Arnhem en de KEMA opgezet. Het richt zich op het opsporen, inventariseren, faciliteren en opzetten van kansrijke kennisintensieve en innovatieve bedrijven op het gebied van energie- en milieutechnologie in de regio Arnhem. Het geld dat GS aan het AOC toekennen, wordt gebruikt voor het opzetten van een netwerk.

BESTEMMINGSPLAN SPORTCOMPLEX WINTERSWIJK GOEDGEKEURD (F14) GS hebben het bestemmingsplan Sportcomplex FC Trias in Winterswijk goedgekeurd. Eerder stemde de provinciale commissie voor de Fysieke Leefomgeving al met het plan in. Het bestemmingsplan voor Sportcomplex FC Trias voorziet in de realisatie van een sportcomplex bestaande uit vier velden, centrale voorzieningen en bijbehorende parkeergelegenheid aan de Bataafseweg/Kottenseweg aan de oostkant van Winterswijk. Zie verder apart persbericht.

UITBREIDING CAMPING 'DE ROTONDE' IN GELDERMALSEN (F15) Voor de uitbreiding van Camping "De Rotonde" in Geldermalsen hebben GS een verklaring van geen bezwaar afgegeven (art. 19 Wet RO). Het gaat om een uitbreiding in oostelijke en zuidwestelijke richting. De kwaliteitsverbetering bestaat uit het ruimer opzetten van de standplaatsen en het moderniseren van de voorzieningen. In het Streekplan is aangegeven dat bij nieuwe toeristisch-recreatieve voorzieningen altijd gekeken moet worden of deze bijdragen aan een kaliteitsverbetering van het regionale product. In de ogen van GS is dat bij de uitbreiding van "De Rotonde" duidelijk aan de orde. In verband met een nabijgelegen LPG-tankstation is bij de verklaring van geen bezwaar nog wel aangetekend dat binnen een zone van 150 meter, gemeten vanaf het LPG-vulpunt, geen standplaatsen zijn toegestaan.