Negentien miljoen euro voor innovatieve samenwerking


07.06.2005 / 15:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem

Ministerie kiest drie thema.s

Projecten op het gebied van Food & Flowers, Hightech Systemen & Materialen en Water komen in aanmerking voor subsidie uit de regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten. Begin juni is een nieuwe indieningperiode van deze subsidieregeling opengesteld voor nationale samenwerkingsverbanden. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft dit besloten. Voor projecten binnen de thema.s stelt het ministerie negentien miljoen euro beschikbaar. EZ heeft verder besloten extra subsidiegeld uit te trekken voor projecten die tijdens de vorige internationale tenderperiode zijn ingediend. Daardoor komen meer projecten voor subsidie in aanmerking.

De thema.s zijn gebaseerd op de sleutelgebieden van het Innovatieplatform. In de brief .Sterke basis voor topprestaties. heeft minister Brinkhorst aangegeven dat de overheid doelgericht moet investeren in gebieden die de Nederlandse concurrentiekracht versterken. Daarom is gekozen voor concentratie op drie thema.s, wat versnippering van overheidsgeld voorkomt.

De eisen waaraan een project moet voldoen om in aanmerking te komen voor de Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten zijn gelijk gebleven. Bedrijven die samenwerken met een andere onderneming of met een kennisinstelling om hun innovatieve ideeën te ontwikkelen kunnen daarvoor . mits de projecten aan een aantal voorwaarden voldoen . eventueel subsidie krijgen. Wel is in deze tender het maximale subsidiebedrag per project teruggebracht van twee naar één miljoen euro. Daardoor kunnen meer aanvragen gehonoreerd worden.

Aanvragen voor de thematische tenders kunnen tot 9 september 2005 (18.00 uur) worden ingediend. Om meer inzicht te geven in de begrenzing van de thema.s organiseert SenterNovem, die de regeling uitvoert, in juni vier Open Huizen.

vrijdag 10 juni 15.00 uur bijeenkomst voor consultants
maandag 13 juni 15.00 uur Thema Food and Flowers
vrijdag 17 juni 15.00 uur Thema Hightech Systemen en Materialen maandag 20 juni 15.00 uur Thema Water

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze open huizen op www.senternovem.nl/samenwerking

Korte omschrijving van de thema.s
. Het sleutelgebied .Food & Flowers. omvat activiteiten die kunnen worden gerekend tot veredeling, sierteelt, tuinbouw, voeding- en genotmiddelen en toeleverende industrie; . Het sleutelgebied .Hightech Systemen & Materialen. omvat kennisintensieve activiteiten die kunnen worden gerekend tot de gebieden embedded systemen, mechatronica, micro- en nano-elektronica, chemische industrie (voor zover technisch/technologisch georiënteerd, niet basischemie), lucht- en ruimtevaartindustrie, de ontwikkeling van gasturbines en medische apparaten; . Het sleutelgebied .Water. omvat activiteiten die kunnen worden gerekend tot waterbouw, waterbeheer, waterzuivering, waterbehandeling en het maritieme cluster.