CDA Rotterdam


Persberichten

Rotterdam, 3 juni 2005
CDA: Keuzevrijheid inkoop zorg belangrijk!

Naar aanleiding van een bezoek van het CDA aan een zwaar gehandicapte vrouw die in een Fokuswoning* in de deelgemeente Prins Alexander woont, heeft het CDA-Rotterdam, samen met de CDA fracties Den Haag en Utrecht en de adviesgroep Senioren van het CDA Rotterdam een brief gestuurd aan staatssecretaris Ross. In deze brief verzoekt het CDA de staatssecretaris Fokusbewoners de keuzevrijheid te bieden voor het inkopen van zorg en de bezorgdheid bij fokusbewoners weg te nemen.

Op dit moment is er veel onrust bij Fokusbewoners. Zo ook bij een zwaar gehandicapte vrouw die in de deelgemeente Prins Alexander in een Fokuswoning woont. Het CDA bezocht haar enkele weken geleden. Dankzij de goede hulp en ondersteuning van de mensen om haar heen kan zij zelfstandig wonen ondanks haar zware handicap. Dit is het voorbeeld van extramurale zorg waar de overheid al jaren lang naar streeft. Mevrouw gaf tijdens ons bezoek aan dat ze tot voor kort een dagtaak had aan het organiseren van de zorg om haar heen, maar dat ze nu precies de mensen om zich heen heeft die ze vertrouwt. Met deze mensen heeft ze een band opgebouwd en ze verzorgen haar zoals zij dat het liefst wil. Het kabinet heeft het voornemen om focusbewoners te verplichten zorg van focusmedewerkers te ontvangen. Dit betekent dat deze mevrouw weer nieuwe mensen om zich heen krijgt en eigenlijk weer opnieuw moet beginnen. Dit vooruitzicht en de onduidelijkheid over de manier waarop alles zal worden geregeld doet haar geen goed.

Het CDA is van mening dat met het afschaffen van het persoonsgebonden budget voor bewoners van Fokus, de keuzevrijheid voor de inkoop van zorg wordt beperkt, en dat is in strijd met de empowerment van zorgvragers die het CDA voorstaat. In de brief die het CDA vandaag aan staatssecretaris Ross stuurde werd gevraagd om bewoners van Focuswoningen die onder de oude regeling vallen een keuze te bieden voor vrije inkoop van ADL-assistentie. Zij moeten hun met het persoonsgebonden budget ingekochte zorg kunnen behouden, of ervan af kunnen zien als zij dat zelf willen en zorg via Fokus ontvangen. Om de bezorgdheid en de onrust bij de mensen weg te nemen werd de staatssecretaris ook gevraagd de mensen zo spoedig mogelijk te laten weten waar ze aan toe zijn.


---------

*Een Fokuswoning (officieel ADL-clusterwoning) maakt deel uit van een focusproject ADL-woningen en ADL-eenheid(hulppost). Het gaat om standaard aangepaste huurwoningen die eigendom zijn van een woningcorporatie. De woningen zijn verspreid gebouwd in een gewone woonwijk. Ze kunnen alleen verhuurd worden aan mensen die voldoen aan de hiervoor geldende voorwaarden. De woningen zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met hun eventuele partner, kinderen en/of andere huisgenoten.