Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
7 juni 2005
Ons kenmerk
DGTL/05/004617
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040515000
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens de staatssecretaris van VROM de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door het lid Hermans over de Start/stopbediening voor vrachtwagens.


1. Bent u bekend met de vinding aangaande start/stop-bediening voor vrachtwagens?


1. Dit artikel en de vinding zijn mij bekend.
2. Bent u bereid deze vinding onder de loep te nemen, in het kader van het bestrijden van de luchtverontreiniging? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke termijn denkt u een reactie naar de Kamer te kunnen sturen?
2. De op afstand bediende start-stop installatie voor voertuigen is in beginsel niets nieuws, deze bestaat al jaren in extreem warme landen (om het voertuig voor instappen te koelen) en koude landen (om het voertuig op te laten warmen). De bijdrage aan de reductie van de luchtverontreiniging van de vinding is echter beperkt daar de vinding een relatief kleine besparing oplevert en een beperkte doelgroep kent. Gezien het vorenstaande ligt het niet in de rede hier een uitvoerige studie aan te wijden. De staatssecretaris van VROM is bereid te overwegen deze vinding te plaatsen op de lijst van de Energie Investeringsaftrek (EIA) of de Milieu-investering Aftrek (MIA), zodat langs fiscale weg deze vinding gestimuleerd wordt.
Over deze regelingen wordt steeds medio december besloten, derhalve is de uitkomst niet voor het eind van het jaar bekend.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs