Gemeente Arnhem

Arnhem vestigt poppodium in monumentaal Luxorpand Oude glans terug in één van de eerste bioscopen van Nederland De gemeenteraad van Arnhem heeft maandagavond 6 juni besloten om een krediet ter hoogte van 8,065 mio. beschikbaar te stellen voor de realisatie van een poppodium in Luxor. Dat krediet is bestemd voor zowel de restauratie van het monumentale pand als voor de verbouw tot poppodium. Het bedrag wordt gedekt door 5 mio. uit gemeentelijk budget, circa 2,7 mio. aan Europese en rijkssubsidies en 300.000 aan bijdragen van sponsoren.
Wethouder Gast van cultuur: Een poppodium in monumentaal Luxor, in 1915 gebouwd als één van de eerste bioscopen van Nederland, is één van de speerpunten uit ons bestuursakkoord
2002 - 2006. Een poppodium dat gericht is op de eigen stad en de directe omgeving, behoort tot de basisvoorzieningen van een stad als Arnhem. Naast de muziekopleiding van de kunstacademie (ArtEZ) en de mogelijkheden om te oefenen bieden we vanaf volgend jaar Arnhem lokale en regionale bands ook een prima voorziening om op te treden. Het poppodium is de ontbrekende schakel die het aanbod aan culturele voorzieningen in Arnhem compleet maakt. En omdat Luxor een rijksmonument is, zal dit straks het mooiste poppodium van Nederland zijn. Alleen al te mogen optreden in een dergelijk mooi gebouw moet een hele eer zijn, ook voor artiesten van buiten de regio.

Breed podium
Wat betreft de programmering gaat Luxor verder dan alleen popmuziek op de agenda. Het wordt een zogenoemd breed podium. Naast popmuziek kunnen bezoekers tezijnertijd ook genieten van o.a. wereldmuziek, dance, jazz en etnische muziek. Aangevuld met aanverwante activiteiten op het gebied van film, theater, cabaret, dans, literatuur en beeldende kunst. In het pand komen een concertzaal voor maximaal 700 en een kleine zaal voor circa 200 bezoekers, kantoorruimten en een horecafunctie.

Monument
Belangrijk uitgangspunt voor de verbouwing van Luxor is de monumentale status van het gebouw. Het is een rijksmonument. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het zelfs voorbeeld voor het beroemde Tushinsky in Amsterdam. Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de genoemde doelstellingen ruimtelijk haalbaar zijn. Met de vestiging van een poppodium krijgt dit markante gebouw in Arnhem zijn oude glans terug en een nieuwe, goede bestemming.

7 juni 2005