Protestantse Kerk in Nederland


De mus, de zwaluw vindt een woning

(7-6-2005)

Wat is de betekenis van de nieuwe vrijwilliger voor het protestantse kerkenwerk?

Over deze vraag hield Peet Valstar op vrijdag 3 juni 2005 een lezing tijdens het symposium Oude en nieuwe vrijwilligers. De lezing droeg als titel De mus, de zwaluw vindt een woning. Het symposium, georganiseerd door het Instituut voor Theologisch Vorming Luce, besteedde aandacht aan de vraag welke toekomst de oude en nieuwe vrijwilliger hebben in het kerkenwerk.

Er is een nieuw type vrijwilliger aan het ontstaan die projectmatig in een uitdagende omgeving wil werken en wil weten wat hij of zij daarvoor terugkrijgt. Voor de kerk biedt dat zeker kansen, maar het vraagt om het ontwikkelen van creatief vrijwilligersbeleid. Onderzoeken laten zien dat de bron van oude vrijwilligers, waaronder ambtsdragers, aan het opdrogen is. Maar er zijn nieuwe plaatselijke initiatieven die daar op inspelen. Initiatieven waarbij vrijwilligers van de oude als van de nieuwe stempel vruchtbaar samenwerken, in de wetenschap dat zij elkaar nodig hebben.

Lezing De mus, de zwaluw vindt een woning

Peet Valstar is projectmedewerker, verbonden aan de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, afdeling Binnenland