Ingezonden persbericht


Den Haag, 07 juni 2005

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over topsalarissen voor ziekenhuisdirecteuren.


1.
Bent u op de hoogte van het feit dat nog steeds topsalarissen voor ziekenhuisdirecteuren worden uitbetaald? *


2.
Wat vindt u van het feit dat zeker 100 ziekenhuisdirecteuren méér verdienen dan het salaris van de minister-president, waarvan het kabinet heeft gesteld dat dit als norm gehanteerd moet worden?


3.
Wat is uw mening over de uitbetaling van gouden handdrukken aan ziekenhuisdirecteuren die (eerder) vertrekken? Wat kunt en gaat u doen om te voorkomen dat geld dat via premies wordt opgebracht, wordt besteed aan gouden handdrukken voor individuele bestuurders in plaats van ten goede te komen aan de zorg?


4.
Kunt u aangeven met welk geld deze salarissen worden betaald en waar dit geld anders voor gebruikt had kunnen worden? Kan per ziekenhuis aangegeven worden hoe hoog het aan salaris c.q. gouden handdruk uitgekeerde bedrag was en of het in het betreffende ziekenhuis is voorgekomen dat zorg of geneesmiddelen niet zijn verstrekt omdat het budget dat niet (meer) toeliet?


5.
Vindt u het zinvol een norm vast te stellen voor de betaling van bestuurders in de semi-publieke sector? Zo ja, is zo'n norm een wassen neus of vindt u dat deze norm ook daadwerkelijk gehanteerd moet worden?Zo ja, wat gaat u concreet doen om ervoor te zorgen dat de door het kabinet vastgestelde norm in de praktijk wordt gehanteerd?


* NOVA , 6-6-2005