Provincie Zeeland



Oplossingen voor probleem huisvesting seizoensarbeiders in agrarische sector

De Provincie Zeeland heeft de Zeeuwse gemeenten kenbaar gemaakt dat er mogelijkheden zijn om het probleem met huisvesting van seizoensarbeiders op te lossen. In een overleg met de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) adviseerde gedeputeerde H. van Waveren over de mogelijkheden voor het inpandig en buiten de gebouwen huisvesten van seizoensarbeiders.

In het overleg met de VZG van 31 mei heeft gedeputeerde Van Waveren het provinciaal beleid uitgelegd aan de gemeentelijke partners. Een oplossing voor het probleem met de huisvesting kan buiten de bestaande bouw worden opgelost met de agrarische werkcamping, een camping speciaal en alleen voor seizoensarbeiders. De gedeputeerde is een voorstander van het binnen de regeling kleinschalig kamperen benoemen van een aparte categorie agrarische werkcamping. Deze variant zouden gemeenten samen verder uit kunnen werken. Voorwaarden voor een dergelijke huisvesting zijn wel dat het voor een beperkte periode is en dat de geplaatste eenheden na die periode verwijderd worden.

Het is voor de bedrijven die werken met seizoenskrachten belangrijk om tijdelijke huisvesting te hebben voor seizoenskrachten. Behalve buiten de bestaande bouw zijn er ook mogelijkheden om inpandig seizoenarbeiders te huisvesten. Voor wat betreft deze inpandige huisvesting liggen er volgens de Provincie Zeeland mogelijkheden in de regeling Nieuwe economische dragers. De streekplanherziening Vitaliteit en Kwaliteit heeft deze regeling verruimd en daardoor biedt deze regeling meer ruimte dan in het verleden. De huisvestingsmogelijkheden zijn niet langer gekoppeld aan een maximaal aantal vierkante meters maar aan de oppervlakte van de bebouwing.

De Provincie Zeeland hoopt door het aandragen van deze mogelijkheden oplossingen te bieden voor het huisvestingsprobleem van seizoenskrachten.

7 juni 2005, I. Vette, tel. 0118-631225, nr. 74/05