Gemeente Hengelo

Controle milieuvoorschriften in horeca

Resultaten nieuwe aanpak milieuhandhaving positief

Gedurende de maand mei heeft een team van de afdeling milieu van de gemeente Hengelo zeventien horecabedrijven in Hengelo gecontroleerd. Het resultaat van de controle is dat het merendeel van de horeca-eigenaren van de gecontroleerde panden zich aan de wettelijke regels houdt.

Vanaf januari 2005 streeft de gemeente Hengelo op milieugebied naar handhaving op maat: meer daar waar het nodig en minder waar het naar verwachting niet nodig is. In hoeverre en hoe vaak een ondernemer of een branche zal worden gecontroleerd is in de toekomst in belangrijke mate afhankelijk van de resultaten van de controles. In voorgaande jaren had gemiddeld genomen slechts 38 % van de horeca-ondernemers alles voor elkaar op het gebied van milieu.

Informatievoorziening

De gemeente wil de informatievoorziening naar ondernemers verbeteren.De reden hiervan is dat de afgelopen jaren duidelijk werd dat de voorschriften lang niet bij alle ondernemers bekend waren. Voorafgaand aan de controles hadden de horecabedrijven daarom al in maart van dit jaar een brief ontvangen met daarin informatie over de belangrijkste voorschriften en de meest geconstateerde overtredingen. In deze brief werd hen meegedeeld dat zij onder meer bewijzen van de jaarlijkse keuring van verwarmingsinstallaties, van koel en airco-installaties en van de brandblusmiddelen moeten kunnen tonen tijdens een controle.

Tijdens de onlangs gehouden controles bleek dat de ondernemers de eerder ontvangen brief ter harte hadden genomen. Er zijn geen noemenswaardige overtredingen geconstateerd. Er zijn drie overtredingen (mbt: vetvangpunt, keuring CV, airco) geconstateerd die inmiddels zijn verholpen.

Overigens wordt niet altijd op deze wijze gewerkt. Ook niet aangekondigde controles zullen uitgevoerd blijven worden.