FNV

Wijn schort uitvoering besluit ontslagvergoeding onder druk op

Staatssecretaris Wijn heeft dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven dat de belastingdienst tot 30 juni geen heffing van 26 procent zal toepassen op ontslagvergoedingen. Daarmee is de bewindsmaan gezicht voor druk van de FNV die het besluit van 26 mei "schandelijk" noemde.
Over het beleidsbesluit van 26 mei - uitvoering van de wet Vut, Prepensioen en Levensloop - bestonden van meet af aan grote misverstanden. Volgens Wijn was het een logische uitvoering van het najaarsakkoord met vakbeweging en werkgevers om ontslagvergoedingen die gebruikt worden om eerder met werken te kunnen stoppen, te ontmoedigen door een heffing.

Wijn bagatelliseerde de gevolgen voor sociaal plannen. Maar deskundigen die zich op de letterlijke tekst baseerden, weerspraken de staatssecretaris.

Bij Texas Instruments in Almelo liepen de onderhandelingen over een sociaal plan er maandag 30 mei subiet op stuk. "We staan ineens voor een lastige hobbel", constateerde vakbondsbestuurder Toon Verdijsseldonk. "De werkgever wil best ontslagvergoedingen betalen, maar die 26 procent extra niet voor zijn rekening nemen. Dat komt bij deze reorganisatie neer op 2,2 miljoen euro. Dat mogen de ontslagen medewerkers dan zelf aan meneer Zalm geven."

De productie van onder meer sensoren in auto-onderdelen wil Texas Instruments verhuizen naar Hongarije en Mexico waar de winstmarges nog hoger liggen dan de 25 procent in Almelo. Omdat de reden puur winstmaximalisatie is, eist FNV Bondgenoten een forse schadevoeding bij het ontslag van honderd van de driehonderd werknemers.

"Maar dat wordt nu moeilijk gemaakt", constateert Verdijsseldonk. "Ook een werknemer van veertig die zijn vergoeding onder brengt in een stamrechtconstructie, heeft hier last van, heb ik begrepen. We moeten nu eerst onderzoeken of dit alles te repareren valt."

Volgens de vakcentrale FNV is het besluit van Wijn in flagrante strijd met uitspraken in de Tweede Kamer dat deze ontslagvergoedingen buiten de nieuwe fiscale regeling voor de vut zouden vallen. Het is ook in strijd met een advies van de Sociaal-Economische Raad over de ontslagpraktijk en de WW.

"Hierom keren de mensen zich van de politiek af", zei FNV-bestuurder Peter Gortzak in zijn eerste reeactie. "Vanwege dit soort ingrepen is het vertrouwen van de mensen in het kabinet tot op een dieptepunt gedaald. Dit kabinet roept dat over zich af, door afspraken met de Tweede Kamer en sociale partners aan de laars te lappen."

Gortzak ergert zich ook aan de manier waarop Wijn zijn besluit - bijna per decreet - heeft genomen. "Als een dief in de nacht ontneemt Wijn werknemers hun pleister op de wonde die zo'n extra ontslagvergoeding toch is. Schande!"

Het besluit van Wijn dat al ingegaan is, zou tot gevolg hebben dat 55-plussers die meer dan 70 procent van hun laatste loon als uitkering krijgen, over dit deel van de gouden handdruk naast inkomstenbelasting ook een heffing van 26 procent betalen. Werknemers jonger dan 55 jaar krijgen deze extra heffing in het geval de gouden handdruk boven 100 procent van hun laatste loon uitkomt.