Politie Flevoland

Ontruiming hennepkwekerijen Dronten

Dronten 07-06-2005 - De politie heeft dinsdag de hele dag in Dronten in totaal 13 wietplantages ontmanteld en ontruimd. Op het industrieterrein werden negen locaties bezocht. In drie loodsen zijn plantages aangetroffen. In twee panden waren de plantages inmiddels al ontmanteld. Ook trof de politie twee compleet ingerichte hennepkwekerijen aan; alleen de planten ontbraken daar nog. Op het wooncentrum aan de Ganzendreef trof de politie in 10 garages en schuurtjes plantages aan. Het totaal aantal aangetroffen wietplanten is nog niet bekend.

Meld Misdaad Anoniem

De actie werd door Politie Flevoland samen gehouden met onder andere het Openbaar Ministerie, Gemeente Dronten, Nuon en de Brandweer. De aanpak was het gevolg van eigen bevindingen van de (wijk) agenten en van meldingen die binnenkwamen via het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Er is een beroep gedaan op de Mobiele Eenheid om bij deze actie de veiligheid van de burgers te waarborgen en zorg te dragen voor afzetting.

Bij het ontmantelen werden niet alleen planten en de benodigde apparatuur aangetroffen; ook werd in een aantal gevallen illegaal de stroom en gasleidingen afgetapt. In opdracht van het Openbaar Ministerie en onder het oog van de politie zijn de planten en de installaties vernietigd.

Op het wooncentrum aan de Ganzendreef zijn op grond van de opiumwet vier verdachten aangehouden. Zij worden op het politiebureau verhoord. De politie onderzoekt deze zaak verder en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Regionaal Onderzoek

De actie in Dronten was onderdeel van een groter onderzoek naar de handel in verdovende middelen van de Regiopolitie Flevoland waarbij sociale en fiscale fraude aan het licht kwam. Daarvoor werden eveneens in Dronten twee personen aangehouden.

Op Urk controleerde de politie een visverwerkingsbedrijf waar 14 personen aanwezig waren die daar werk verrichtten zonder vergunning. Twee personen die illegaal in Nederland verbleven zijn daar aangehouden.