Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 189

datum: 7 juni 2005

College blijft bij keuze voor verplaatsing woonwagencentrum De Birkt

Het college vraagt de raad een definitieve keuze te maken en in te stemmen met verplaatsen van woonwagencentrum de Birkt naar de Middelhoefseweg. Het handhaven van De Birkt heeft ruimtelijk, financieel en planologisch-juridisch te grote consequenties voor het bedrijfsterrein de Isselt en staat haaks op eerdere besluiten, concludeert het college. Een second-opinion onderzoek geeft aan dat het college op adequate wijze uitvoering heeft gegeven aan de raadsopdrachten over het woonwagencentrum en de herstructurering van de Isselt. Ook heeft het college de raad hierover 'adequaat van informatie voorzien'.

Second opinion

Op 10 november heeft de raad een motie aangenomen waarin het college werd opgedragen een plan uit te werken met als uitgangspunt het handhaven van het woonwagencentrum De Birkt. Het college heeft vervolgens besloten om een second opinion te vragen over het gehele dossier. Hieruit komt naar voren dat het definitief of voorlopig handhaven van het woonwagencentrum op de huidige plek leidt tot (grote) financiële risico's en consequenties heeft voor de herstructuring van de Isselt en de daar gevestigde bedrijven. Ook is handhaving in strijd met het provinciale ruimtelijk en milieubeleid en in strijd met de geest van de milieuwetgeving. Aangegeven wordt dat de kosten voor de aanleg van een nieuw centrum aan de Middelhoefseweg of die voor renovatie van de Birkt elkaar weinig ontlopen. Het college heeft van de huidige bewoners van De Birkt signalen ontvangen dat zij in principe vrijwillig willen verhuizen naar de Middelhoefse weg.

Consequenties voor De Isselt

Als gekozen wordt voor de definitieve vestiging van het woonwagencentrum op de Birkt heeft dit vergaande consequenties voor de bedrijven op De Isselt. Een groot aantal bedrijven rond het woonwagencentrum krijgt milieu- en ruimtelijke beperkingen opgelegd. In het in 2004 vastgestelde Herstructureringsplan Isselt worden daarentegen uitbreidingsmogelijkheden geschapen voor bedrijven met milieucontouren. Het handhaven van het woonwagencentrum biedt omliggende bedrijven basis voor het indienen van een schadeclaim. In de second opinion wordt dit risico ingeschat op minimaal 1,8 miljoen euro en maximaal 7 miljoen euro

Procedure

Op 13 juni wordt dit onderwerp besproken in de commissie ECO. Een definitief besluit zal, naar verwachting op 28 juni, door de gemeenteraad genomen worden.

Informatie: Esther Lans, afdeling communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --