Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 190

datum: 7 juni 2005

Amersfoort ondertekent bestuurlijk arrangement

Extra geld om problematiek van Antilliaanse risicojongeren aan te pakken

Morgen ondertekenen minister Verdonk en diverse gemeenten een 'Bestuurlijk Arrangement Antilliaanse risicojongeren 2005 - 2008'. Voor Amersfoort ondertekent wethouder Van 't Veld deze afspraken: "Met dit arrangement komt ruim 650.000 euro beschikbaar. Daarmee kunnen we de problematiek van Antilliaanse jongeren in Amersfoort op een nog effectievere manier aanpakken", zegt de wethouder voor jeugd- en jongerenbeleid.

Amersfoort is een van de 21 Antillianengemeenten in ons land. Het rijk heeft geconstateerd dat deze gemeenten te maken hebben met een groep Antilliaanse jongeren die speciale begeleiding nodig heeft en/of problemen veroorzaakt. Om deze problemen te verminderen heeft het kabinet in totaal 18 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Amersfoort heeft in het verleden al verschillende projecten voor de Antilliaanse doelgroep gestart. Met behulp van de rijkssubsidie gaat Amersfoort vijf projecten starten of uitbreiden die zijn gericht op een afname van het aantal voortijdig schoolverlaters, vermindering van de jeugdwerkloosheid en vermindering van de door een aantal jongeren veroorzaakte overlast en criminaliteit. De subsidie wordt verleend op basis van 50% cofinanciering: Amersfoort maakt aanspraak op 323.250 euro rijkssubsidie en betaalt de andere helft uit reguliere budgetten.


1. Extra begeleiding voor Antilliaanse jongeren vanuit het jongerenwerk Het streven is om via het jongerenwerk Antilliaanse jongeren te bereiken en via hulpverlening en begeleiding te helpen om hun leven weer in goede banen te leiden.


2. Coaching van Antilliaanse jongeren in Amersfoort Het doel van het coachingsproject is het tegengaan van schooluitval. Antilliaanse jongeren worden gecoacht door een (jong) volwassene met dezelfde culturele achtergrond die fungeert als rolmodel. Onlangs startte een dergelijk project gericht op Marokkaanse jongeren.


3. Project Antillianen en Arubanen (op weg) naar werk Jonge bijstandsgerechtigden van Antilliaanse of Arubaanse afkomst krijgen een begeleidingstraject op maat aangeboden dat moet leiden tot verdere scholing of werk. Daarbij wordt gewerkt met een trajectbegeleider afkomstig uit de doelgroep.


4. Woonbegeleiding Antilliaanse en Arubaanse jongeren Voor een periode van maximaal 2 jaar krijgen probleemjongeren huisvesting in combinatie met woonbegeleiding en ondersteuning bij het vinden van een geschikte opleiding of werk.


5. Opvang jonge moeders
Jonge (aanstaande) moeders krijgen huisvesting, woonbegeleiding en opvoedingsondersteuning en na de zwangerschap begeleiding naar een opleiding of werk.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 469 45 04, e-mail jec.delacroix@amersfoort.nl


---- --