Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de dreigende executie van een Iraanse politieke gevangene. Deze vragen werden ingezonden op 22 april 2005 met kenmerk 2040513540.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de dreigende executie van een Iraanse politieke gevangene.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de dreigende executie van de politieke gevangene Hojjat Zamani, die in de Evin-gevangenis in Teheran is opgesloten? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de doodstraf van Zamani een ernstige overtreding is van de mensenrechten?

Antwoord
Nederland is tegen de doodstraf in het algemeen.

Vraag 3
Bent u bereid er bij de Iraanse autoriteiten zo spoedig mogelijk op aan te dringen Zamani's doodstraf niet uit te voeren? Indien neen, waarom niet? Bent u bereid de Iraanse ambassadeur hierover te ontbieden? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Neen. Er zijn geen aanwijzingen dat in dit geval de EU-richtsnoeren voor interventie bij dreigende executies van toepassing zijn. 2) De heer Zamani is ervan beschuldigd de Mujahedin-e Khalq Organisation (MKO) te hebben geholpen bij het plaatsen van een bom bij een rechtbank in 1998, waarbij 3 doden en 22 gewonden zouden zijn gevallen. Zoals bekend staat de MKO op de EU-lijst van terroristische organisaties.

Vraag 4
Wilt u er bij de Iraanse autoriteiten, naar aanleiding van de dreigende executie van Zamani, op aandringen dat er een onderzoek komt naar de executies die het Iraanse regime de afgelopen 25 jaar heeft laten uitvoeren? Zo ja, op welke wijze? Indien niet, waarom niet?

Antwoord
Neen. De dreigende executie van Zamani is daar geen aanleiding toe. Nederland spreekt zowel bilateraal, als in EU- en multilateraal verband al vele jaren en met grote regelmaat Iran aan op zijn mensenrechtenbeleid, inclusief de doodstraf.


1) http://web.amnesty.org/library/index/engmde130322004
2) http://europa.eu.int/scadplus/leg/nl/lvb/r10106.htm


---- --