GS-besluitenlijst d.d. 7 juni 2005 Provincie Drenthe

Weeknummer 23

Nummer

Onderwerp

Besluit


1

Beantwoording vragen ex artikel 41 Reglement van orde van het CDA inzake afwijzing plannen voor appartementenhotel langs de A28.

Ingestemd met de conceptbrief.


2

Motie PvdA van 27 april 2005 inzake "Advies van de Raad voor het Landelijk Gebied aan het Kabinet inzake de steun aan de ontwikkeling van de glastuinbouw in onder andere Emmen en Berlikum".

In een brief aan provinciale staten zeggen gedeputeerde staten dat het Samenwerkingsverband Noord-Nederland samen met betrokken partijen werkt aan het opstellen van een visie over de glastuinbouw in Noord-Nederland. Een unanieme statenmotie over steun aan de noordelijke glastuinbouw wordt hierbij betrokken.


3

Subsidieregeling gebiedsgericht beleid (SGB) en Stimuleringsfonds gebiedsgericht milieubeleid (SGM); projecten tender mei 2005.

Ruim een half miljoen euro voor projecten gebiedsgericht beleid.

Voor uiteenlopende projecten in gebieden, waarvoor een zogeheten gebiedsprogramma is vastgesteld, stellen gedeputeerde staten ruim 550.000 euro beschikbaar. Met de in totaal zeven gebieden zijn prestatieafspraken gemaakt, die de provincie met het rijk heeft vastgelegd in verschillende uitvoeringscontracten. Een van de projecten is de aanleg van poelen, waardoor de natte ecologische infrastructuur wordt hersteld. Landschapsbeheer Drenthe, de initiatiefnemer van het project, heeft al 1.600 poelen gerealiseerd en hersteld. Met de aanleg van nog eens 42 poelen wil de stichting de ontbrekende schakels in de keten aanbrengen. Een ander project betreft het beheer van stroken van akkers en graslanden met als doel het agrarisch grondgebruik te combineren met een verhoging van de biodiversiteit en de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. In het project werken twee waterschappen en de landbouworganisatie LTO Noord samen. Het beschikbare geld komt verder ten goede aan recreatievoorzieningen in en rond het dorp Oudemolen in de Drentsche Aa, aan het behoud van karakteristieke stookhokken bij Drentse boerderijen en het op twee plaatsen afkoppelen van de afvoer van regenwater van de riolering. De bedoeling is het water via putten in de bodem terug te brengen, waardoor de grondwatervoorraad wordt aangevuld.

Het deel van de subsidie, dat ten laste komt van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), wordt voor toetsing en verdere afhandeling voorgelegd aan de Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het Ministerie van LNV. De gebieden, waarvoor een gebiedsprogramma is opgesteld, zijn Drentsche Aa, Eelder- en Peizerdiep, Oude Diep, Mars- en Westerstroom, Hunze Zuidwest-Drenthe en de Reest. Dit laatste gebied ligt voor een deel in Overijssel.


4

Project Grounds for Change.

De Provincie draagt 60.000,-- bij

aan het project Grounds for Change.

Het gaat in dit internationale project

om het ontwikkelen van een nieuw

planningsconcept dat uitgaat van de

wisselwerking tussen de overgang

van fossiele en de ruimtelijke inrich-

ting naar duurzame bronnen. Hier

mee moet worden vermeden dat

oplossingen voor het ene probleem

leiden tot het creëren van een ander

probleem.


5

Verzoek van Maatschap G. en J. Veninga tot intrekking van een last onder dwangsom d.d. 28 januari 2005 en verzoek tot rectificatie van persbericht welke is uitgegaan naar aanleiding van het opleggen van de last onder dwangsom

Dwangsom tegen maatschap Veninga in Hijken ingetrokken.

Het college van gedeputeerde staten (GS) heeft de dwangsom tegen maatschap Veninga in Hijken ingetrokken. De dwangsombeschikking werd in januari van dit jaar opgelegd omdat het bedrijf leliebollenafval had ondergewerkt in landbouwgrond nabij het Hijkerveld. Omdat op dit perceel geen leliebollen geteeld waren, was het onderwerken in strijd met de regels. Na het opleggen van de last onder dwangsom heeft de provincie geen overtredingen meer geconstateerd. Omdat GS er voldoende vertrouwen in hebben dat herhaling niet zal plaatsvinden, hebben ze de dwangsom van 1000 euro per overtreding ingetrokken.


6

Subsidieaanvraag Stichting Bollenintroductie Noordoost-Neder-land.

GS van Drenthe stellen 20.000,- beschikbaar voor het project Bollenintroductie in Noordoost Nederland. In dit project doen een aantal samenwerkende akkerbouwers kennis en ervaring op met de teelt en afzet van voor Drenthe nieuwe bolgewassen.

Pilot planmatige kavelruil Westdorp.


7

Pilotproject Planmatige kavelruil Westdorp, gemeente Borger-Odoorn.

GS stemmen in met het pilotproject

planmatige kavelruil Westdorp. Het

instrument planmatige kavelruil

wordt de komende 4 jaar op een

efficiënte en gestructureerde wijze

ingezet voor structuurverbetering

van de landbouw en realisering van

de EHS in het gebied Westdorp.


8

Awb-bezwaarschrift van de Stichting Welzijn Doven Drenthe inzake beëindiging subsidie met ingang van 2007.

GS hebben besloten het bezwaarschrift van de Stichting Welzijn Doven Drenthe aan te houden en nader te onderzoeken of de belangenbehartiging van de SWDD wel door het regionaal Patiënten Consumenten Platform (RCCP) kan worden gewaarborgd en nader te onderzoeken waaruit het subsidiebedrag aan de SWDD is opgebouwd.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen