Gemeente Schiedam


Oordeel over gemeentelijk ondernemersklimaat blijft gelijk

Initiatieven ter verbetering leveren winst op

De waardering van de Schiedamse ondernemers voor het stedelijke ondernemingsklimaat is met een gemiddelde van een 6,0 gelijk gebleven aan de score uit het onderzoek in 2000. Het gemiddelde van de 30 grote steden ligt op een 6,2.

Dat blijkt uit de eindmeting van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005, die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken door ECORYS Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek is de derde en laatste in de reeks. De meting behoorde tot de afspraken tussen de dertig grote steden van Nederland (G30) en het Rijk, die gemaakt werden in de inmiddels afgesloten tweede periode van het Grotestedenbeleid.

Schiedam heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de verbetering van het lokale ondernemingsklimaat, onder meer door het Grotestedenbeleid. Er zijn tal van initiatieven ondernomen om onder meer bedrijfslocaties en de communicatie met het bedrijfsleven te verbeteren. Op dergelijke punten is de gemiddelde waardering van de ondernemers ook relatief gestegen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de waardering van het nakomen van afspraken, de snelheid van antwoorden en de herstructurering en ontwikkeling van bedrijfslocaties. Daar waar scores lager liggen dan het gemiddelde van de 30 grote steden, is vaak een significante toename te zien in score voor Schiedam. Dit geldt bijvoorbeeld voor de score voor de aandacht voor verbetering van het ondernemersklimaat.

De waardering door Schiedamse ondernemers is vooral op het fysieke onderdeel en de kwaliteit van woonomgeving, recreatieve voorzieningen en publieke diensten achteruitgegaan. Het oordeel van ondernemers over de beschikbare ruimte voor bedrijventerreinen en de staat van de openbare ruimte heeft zich wel positief ontwikkeld. Op de meer beleidsgerelateerde onderdelen is het rapportcijfer vooruitgegaan of is gelijk gebleven.

Uit het onderzoek bleek dat ondernemers in Schiedam de communicatie van de gemeente en verkeersbeleid en parkeren het zwaarst vinden wegen voor een goed ondernemersklimaat.

Op www.stadseconomie.ez.nl zijn alle gegevens uit deze en voorgaande metingen met elkaar te bekijken en te vergelijken.

Het rapport Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005 is te bestellen op www.ez.nl

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Gemeente Schiedam, Wilco van Wijlandt, telefoon 010- 2465641, e-mail: w.v.wijlandt@schiedam.nl of Christine Bruijn, telefoon 010-2465486, e-mail: cm.bruijn@schiedam.nl