Gemeente Tilburg

7-6-2005
Reservepositie Grondbedrijf goede basis
Optimaliseringsmaatregelen beginnen vruchten af te werpen.

De Beleidsanalyse Grondexploitatie (BAGE) 2005 geeft aan dat de reservepositie van het Grondbedrijf een goede basis vormt voor de toekomst. In totaal bedragen de middelen die voor de grondexploitaties kunnen worden ingezet 73 miljoen euro. Daar tegenover staat dat niet alle gemeentelijke plannen zonder meer kunnen worden uitgevoerd.

Uit de doorrekening blijkt dat het gemeentebestuur de komende jaren voor die plannen circa 22 miljoen euro tekort komt. Twee jaar geleden werd de noodklok geluid voor het Grondbedrijf. In 2003 en 2004 werden ingrijpende optimaliseringsmaatregelen getroffen. De optimaliseringsvoorstellen beginnen nu hun vruchten af te werpen. Dit is ook van belang want nieuwe optimaliseringsmaatregelen zijn nog nauwelijks mogelijk. Zonder die optimaliseringsmaatregelen zou op een aanzienlijk groter tekort zijn uitgekomen.

Perspectief
De Beleidsanalyse geeft net als voorgaande jaren een zo compleet mogelijk beeld van de financiële positie van de productgroep grondexploitatie. Naast een actueel overzicht van alle grondexploitaties en de stand van bestaande reserves wordt ook een uitgebreide inschatting van de benodigde middelen voor de voorgenomen ruimtelijke plannen van de gemeente Tilburg gegeven. Bij ongewijzigd beleid wordt voorzien dat een tekort ontstaat. Het verlaagde uitgifteprogramma bij bedrijventerreinen en kantoren is de belangrijkste oorzaak van dit tekort. Daarom zet de gemeente aan de voorzijde van het proces uiteraard in op een actieve gemeentelijke houding op het terrein van adequate facilitering van bestaande bedrijvigheid (o.a. parkmanagement en loketfunctie ondernemerszaken), actieve acquisitie van nieuwe bedrijvigheid (oriëntatie op de Aziatische markt) en nadrukkelijke profilering van het aanbod van vestigingsmogelijkheden. Goede voorbeelden van dit laatste zijn het in de markt zetten van Tradepark 58 als innovatief bedrijventerrein en het expliciet kenbaar maken van de logistieke potenties van Vossenberg in samenwerking met de BOM.

Maatregelen
Omdat optimaliseringsmaatregelen nog nauwelijks mogelijk zijn moet worden gezocht naar maatregelen die op korte en langere termijn een financieel gezond Grondbedrijf veilig stellen. Het hanteren van een strakke sturing op de gemeentelijke plannen is noodzakelijk. Programmasturing zal stringenter worden toegepast. Door het intensiveren van de acquisitie wordt het uitgiftetempo verhoogd. Voor een aantal lopende projecten worden concrete maatregelen voorgesteld. Daarnaast zal een studie worden uitgevoerd naar structurele maatregelen voor de lange termijn. Onderzocht zal worden of de voeding van de reserve bovenwijkse voorzieningen kan worden verfijnd, of de financiering van strategische projecten kan worden verbeterd en of een zuiverder bijdrage aan de aanlegkosten van het openbaar gebied kan worden gerealiseerd.