Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden

---

Antwoorden op vragen van de leden Van Bommel en Van Velzen (beiden SP) over uitbreidingsplannen van de Koninklijke Militaire School in Weert

7-6-2005 14:55:00

Antwoorden op vragen van de leden Van Bommel en Van Velzen (beiden SP) over uitbreidingsplannen van de Koninklijke Militaire School in Weert (2040514530)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Van Bommel en Van Velzen over uitbreidingsplannen van de Koninklijke Militaire School in Weert (2040514530).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Hebt u kennis genomen van het bericht dat de grond van de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert nog niet is verkocht? 1)

2. Is het waar dat het ministerie van Defensie een mondelinge toezegging heeft gedaan het KMS-terrein voor vier miljoen euro over te nemen? Zo neen, wat zijn dan de feiten?

4. Welk bedrag is met deze investering gemoeid? Komt dit bedrag ten laste voor de begroting van 2004 of 2005?

Eind 2004 is met de Gemeente Weert een plan uitgewerkt voor de noodzakelijke uitbreiding van het terrein van de Koninklijke Militaire School (KMS). Dit plan is daarna voor verdere stafbehandeling doorgeleid naar de Bestuursstaf van het ministerie.

Met de aankoop van de grond van de KMS en een aangrenzend terrein is een bedrag gemoeid van in totaal 10,1 miljoen euro. In 2005 verwerft Defensie het terrein van de KMS van de gemeente Weert voor een bedrag van 4,4 miljoen euro. Het aangrenzende terrein wordt verworven in 2007 of in 2008, als het Bisschoppelijk College op een andere locatie is gehuisvest.

3. Waarom is de overeenkomst nog niet getekend? Kunt u dat toelichten?

Bij de stafbehandeling door de Bestuursstaf is het aangeboden plan bezien op de financiële haalbaarheid ervan en op de gevolgen van het plan voor de belegging van andere defensiecomplexen. De zorgvuldige stafbehandeling van dit gecompliceerde plan heeft meer tijd gekost dan aanvankelijk was voorzien. De overeenkomst zal op korte termijn worden getekend.

5 . Welke functie is voorzien voor de in Budel - nabij Weert gelegen- kazerne?

6. Is overwogen de KMS of sommige taken van de KMS te verplaatsen naar de vrijkomende kazerne in Budel? Zo ja, is daarbij betrokken het gegeven dat het militair terrein van deze kazerne wordt gebruikt door de KMS? Zo ja, welke afwegingen zijn daarbij gemaakt? Zo neen, waarom is dat niet het geval?

De mogelijkheden van het eventueel hergebruiken van de kazerne in Budel zijn beoordeeld bij de afwegingen die zijn gemaakt in het kader van de noodzakelijke uitbreiding van de KMS. Onder meer om financiële redenen en vanwege de bereikbaarheid van deze kazerne met het openbaar vervoer verdient het de voorkeur de KMS op de huidige locatie uit te breiden. Op dit moment voorziet Defensie geen verder structureel gebruik van de in Budel gelegen kazerne.

1) De Limburger, 4 mei
jl. http://www.limburger.nl/Pagina/0,7090,31-1-2-2502-2573073-1438-730 825-,00.html