De Unie


Staatssecretaris Wijn keert terug op zijn schreden 07/06/2005

Culemborg, 7 juni 2006 - Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft de regeling om ontslagvergoedingen in bepaalde gevallen extra te belasten met een 26% heffing tijdelijk bevroren. Wijn en zijn ministerie veroorzaakten vorige week een mistgordijn rondom de ontslagvergoeding door tegenstrijdige berichten naar buiten te brengen. Mede onder druk van De Unie, via vakcentrale MHP, keert de staatssecretaris nu terug op zijn schreden.

De staatssecretaris is nu in afwachting van een overleg met de Tweede Kamer op 30 juni. Zowel vanuit de Kamer als bij de sociale partners is veel kritiek geuit op deze regeling, maar volgens Wijn berust die op een misverstand. De staatssecretaris wil voorkomen dat gouden handdrukken aan ontslagen werknemers worden gebruikt als een alternatieve VUT. Het kabinet heeft maatregelen genomen om het gebruik van VUT en prepensioen te ontmoedigen, omdat het wil dat ouderen langer aan het werk blijven.

De omstreden regeling van Wijn, geldend vanaf 26 mei, houdt in dat werkgevers in specifieke situaties een extra heffing van 26 procent moeten betalen over een ontslagvergoeding, die ze desnoods kunnen verhalen op de werknemers. Hiervan is sprake indien de ontslagvergoeding wordt gebruikt om de periode tot het pensioen te overbruggen en dus eigenlijk een verkapte VUT regeling is.
---

Lees verder:
Brief Staatssecretaris Wijn aan Tweede Kamer