Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

|   
|www.om.nl            |
|                     |
P E R S B E R I C H T

Zwolle, 31 mei 2005

Verdachte van oplichting voor de rechter

Op 7 juni staat bij de meervoudige kamer van de Rechtbank Groningen een 37-jarige man uit Kornhorn terecht, die wordt verdacht van grootschalige oplichting. De man zou, samen met medeverdachten, op grote schaal goederen besteld hebben bij bedrijven, die vervolgens niet werden betaald, maar wel doorverkocht.

De man wordt verdacht van ruim dertig gevallen van oplichting. De verdachte richtte, veelal met hulp van medeverdachten, lege B.V.'s op, die werden ingeschreven bij verschillende Kamers van Koophandel (KvK). Met het verkregen inschrijvingsbewijs van de KvK werd op krediet goederen besteld, die na aflevering niet werden betaald. De buit bestond onder andere uit autobanden en accu's, bouwmaterialen en gereedschap. Een klein deel van de goederen is getraceerd. De benadeelde bedrijven zijn gevestigd in Groningen, Friesland en Drenthe. De hoofdverdachte zit sinds zijn aanhouding op 23 februari in voorlopige hechtenis. De rechtszaak tegen hem staat gepland voor dinsdag 7 juni om 11.15 uur bij de Rechtbank Groningen.

In het kader van het onderzoek dat de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft ingesteld naar deze oplichtingen zijn nog dertien personen als verdachte gehoord. De medeverdachten zijn behulpzaam geweest bij het oprichten van de B.V.'s, het bestellen en/of afhalen van goederen of hebben goederen van de hoofdverdachte afgenomen. De medeverdachten zijn op vrije voeten en zullen zich in een later stadium voor de politierechter moeten verantwoorden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. De totale schade zal vermoedelijk de 100.000 euro overstijgen.

De BR NON startte het onderzoek naar aanleiding van informatie verkregen uit de drie noordelijke politieregio's; Groningen, Friesland en Drenthe. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.


---

(*) Bovenregionale Recherche
De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland (BR NON) houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregio's en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland.


Noot voor de redactie (