Verbond van Verzekeraars

Sleutels voor veilig verkeer

Sleutels voor veilig verkeer was de titel van het onlangs door 3VO georganiseerde congres over verkeersveiligheid. Rode draad: zijn we tevreden over de spectaculaire daling van het aantal verkeersdoden vorig jaar en kunnen we nu rustig achteroverleunen of moeten we juist doorpakken?

Het zal geen verbazing wekken dat iedereen vindt dat nu moet worden doorgepakt. Bovendien is er nog geen goede verklaring voor de grotere dan verwachte daling van het aantal doden. Misschien kwam dat alleen door de zachte winter?
Zowel op het gebied van infrastructuur als techniek staat ons nog een hoop te wachten om de veiligheid te vergroten. Tijdens het congres is gesproken over een advieskastje dat aangeeft wanneer je te hard rijdt (een soort mopperende routeplanner), lussen in het wegdek die kunnen ingrijpen bij de bestuurder, automatisch remmende autos, etc.

Veel aandacht voor jongeren
Vanuit het Verbond gaf directeur Leo De Boer aan dat verzekeraars als belangrijke sleutel voor de toekomst veel aandacht willen schenken aan jongeren. Uit statistieken blijkt dat deze een drie keer hogere schadekans hebben en vier zoveel schade maken als gemiddeld. Jaarlijks rijden jongeren voor vijfhonderd miljoen euro WA-schade. Het Verbond heeft daarom Trials opgezet; een proef waarbij driehonderd jongeren op een circuit onder meer slipoefeningen doen, een noodstop maken, bermrijden en oefenen met het rijden in een vrachtwagen. Dit alles om de rijvaardigheid te vergroten.
Volgens De Boer zijn de eerste uitkomsten zeer positief te noemen. Bovendien, zo benadrukt hij, werd tijdens het congres duidelijk dat alle maatschappelijke stakeholders deze inspanning van de verzekeringsbedrijfstak erg waarderen.

Verzekerd!, juni 2005