Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN DOEN HET BETER BIJ DE BURGER DAN DE LANDELIJKE OVERHEID

Gemeenten doen goed het in de ogen van de Nederlanders. Dit komt naar voren uit het onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder burgers heeft laten uitvoeren. Volgens de burger doet de gemeente het beter dan de landelijke overheid. Zo weten gemeenten veel beter wat er leeft onder de burgers, doen zij wat ze zeggen en leggen ze beter uit waarom bepaalde besluiten worden genomen.

De Nederlandse burger waardeert en vertrouwt zijn gemeente, vooral als het gaat om concrete zaken. Driekwart van de burgers is van mening dat de gemeente hen goed informeert als het over belangrijke onderwerpen gaat, zich inzet voor het verbeteren van de veiligheid. Ook is hij van mening dat de gemeente goede service biedt.

Burgers hechten het meest aan informatie over concrete tastbare zaken. Verder vinden zij het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd over de besteding van belastinggeld. Maar wie wat doet binnen de gemeente is voor de burger niet belangrijk. De burger ziet niet of nauwelijks onderscheid tussen partijen in de gemeenteraad of tussen bestuurders en ambtenaren.

Als onderdeel van het onderzoek is aan bestuurders gevraagd te voorspellen wat het beeld van de gemeente bij de burger is. Hieruit blijkt dat gemeentebestuurders blijk geven van een minderwaardigheidscomplex. Ruim 80 % van de burgers vindt dat gemeenten goede service bieden, maar bestuurders verwachten hierop veel negatiever te worden beoordeeld. De burger blijkt geen belang te hechten aan een tegemoetkoming door bestuurders bij wanprestaties. Een punt van aandacht is wel dat burgers denken dat bestuurders wel eens misbruik maken van hun positie.

Het onderzoek Het Beeld van de Burger is uitgevoerd door SGBO in opdracht van de VNG voor haar jaarlijkse congres. Op dit congres staat dit jaar de burger centraal. Het congres met als titel De Burger in Beeld vindt plaats op 7 en 8 juni in Zeeland.

Het complete onderzoek Het Beeld van de Burger (614 kB) Zie het origineel
Zie het origineel
Samenvatting van het onderzoek (70 kB)

Den Haag, 7 juni 2005