Ministerie van Justitie

Maatregelen tegen geweld door eerwraak
7 juni 2005
De vrouwenopvang, politie en Openbaar Ministerie (OM) slaan de handen ineen om eergerelateerd geweld in Nederland te bestrijden. Een protocol, betere signalering, meer opvangplaatsen en een 'stevigere' aansturing door het OM moeten bijdragen aan een effectievere aanpak van geweld dat is gerelateerd aan eerwraak.

Deze en andere maatregelen staan in een brief over eergerelateerd geweld die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken & Integratie), ook namens ministers Remkes (BZK) en Ross (VWS) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een andere maatregel is dat politie en vrouwenopvang van de Immigratie en naturalisatie dienst (IND) sneller informatie krijgen over de juridische mogelijkheden tot verblijf van slachtoffers. Die mogelijkheden worden ook opgenomen in een protocol. Verdonk wil daarnaast de informatievoorziening aan potentiële slachtoffers verbeteren.

In oktober 2004 is de politie Haaglanden in samenwerking met de politie Zuid Holland-Zuid een pilotproject gestart. Het project heeft als doel het zicht op de aard en omvang van eergerelateerd geweld te vergroten, en de politieaanpak te versterken. Het kabinet noemt de eerste rapportage van de politie over de mogelijke omvang van eergerelateerd geweld zorgwekkend.

Meer informatie en publicaties: Kabinet zet in op stevige aanpak van eerwraak