Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 juni 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over de behandeling van borstkanker met dure geneesmiddelen


1.


Kent u het rapport van de Borstkankervereniging over het gebruik van het dure geneesmiddel Trastuzumab (merknaam Herceptin) dat bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker van een bepaald type moet worden voorgeschreven? 1


2.


Hoe komt het volgens u dat ondanks de bewezen werkzaamheid van trastuzumab en het feit dat het gebruik ervan opgenomen is in de richtlijn voor behandeling van uitgezaaide HER2-positieve borsttumoren, slechts 40% van de patiënten dit middel krijgt?


3.


Wat vindt u van de conclusie uit dit rapport dat in 2004 slechts 40% van de vrouwen die volgens de Nederlandse richtlijnen met trastuzumab behandeld hadden moeten worden, dit middel ook daadwerkelijk heeft gekregen en dat dit percentage sterk per provincie varieert? Wat vindt u ervan dat hiermee het gebruik van trastuzumab in Nederland vrijwel het laagste is van alle West-Europese landen?


4.


Vindt u het acceptabel dat het merendeel van de HER2-positieve patiënten met uitgezaaide borstkanker niet de levensverlengende therapie krijgt waar ze recht op heeft?


5.


Vindt u het acceptabel dat behandeling van vrouwen met uitgezaaide borstkanker met trastuzumab afhankelijk is van de provincie waar ze wonen? Vindt u het acceptabel dat 6% van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker in Friesland voor behandeling met trastuzumab in aanmerking komt tegenover 86% in Zeeland? Deelt u de mening dat hier sprake is van rechtsongelijkheid en ongelijke behandeling van patiënten? Zo nee, waarop baseert u uw mening?


6.


Erkent u dat mede door uw beleid 60% van de patiënten een gemiddelde levensverlenging van 7-8.5 maanden wordt onthouden?


7.


Waarom komt u niet met een oplossing voor de problematiek inzake dure geneesmiddelen, terwijl alle ziekenhuizen en Academische ziekenhuizen voor mei van dit jaar alle gegevens hebben aangeleverd? Beseft u wat uitstel van een oplossing voor mensen met een levensbedreigende ziekte betekent? Realiseert u zich dat de tijd die u al jaren neemt om tot een standpunt te komen voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker fataal kan zijn en dat voor deze patiënten letterlijk elke dag telt?


8.


Bent u bereid deze vragen uiterlijk maandag 13 juni a.s. te beantwoorden?


* Rapport onderbehandeling van borstkankerpatiënten met uitgezaaide HER-positieve tumoren
* HER2 (Humaan epidermale groeifactorreceptor 2 eiwit)