Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 juni 2005


Vragen van het lid Arib aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over de effecten van het narcosemiddel Entonox op baby s


1.


Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Algemeen Dagblad over het gebruik van het narcosemiddel Entonox in het ziekenhuis Leyenburg, afdeling verloskunde, en de gevolgen hiervan voor 6 baby s? 1


2.


Bent u op de hoogte van het vertrouwelijke onderzoek van het Nijmeegse Universiteit Medisch Centrum St. Radboud, waaruit blijkt dat 6 van de 19 baby s die verpleegkundigen van de afdeling verloskunde van het ziekenhuis Leyenburg tussen 1994 en 2004 kregen, ernstige afwijkingen hebben? Waarom is dit onderzoek vertrouwelijk? Wat is uw mening over dit onderzoek en de bevindingen daarvan?


3.


Bent u op de hoogte van het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gedaan naar het gebruik van Entonox in ziekenhuizen? Klopt het dat de inspectie voor de gezondheidszorg in oktober 2004 geadviseerd heeft het gebruik van Entonox aan banden te leggen?


4.


Wat was de aanleiding voor het Nijmeegse Universiteit Medisch Centrum St. Radboud een onderzoek te doen naar het gebruik van Entonox in het ziekenhuis Leyenburg? Bent u bereid dit onderzoek aan de Kamer toe te sturen?


5.


Wat was de aanleiding voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek te doen naar het gebruik van Entonox in ziekenhuizen? Zijn er meldingen gedaan?


6.


Gaat het hier om een incident in het ziekenhuis Leyenburg of zijn er nog meer ziekenhuizen waar verloskundigen en verpleegkundigen worden blootgesteld aan het narcosemiddel Entonox? Klopt het dat de gevolgen van het in aanraking komen met dit middel niet alleen tot afwijkingen bij kinderen kunnen leiden, maar ook tot onvruchtbaarheid bij vrouwen?


7.


Kunt u aangeven wat met het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2004 is gedaan? Op welke wijze zijn de ziekenhuizen geïnformeerd? Is erop toegezien dat na het uitbrengen van dit onderzoek in oktober 2004, ziekenhuizen ook daadwerkelijk zich hebben gehouden aan de richtlijnen, zoals die door de Inspectie zijn opgesteld? Welke sancties staan tegenover het niet nakomen van de richtlijnen van de inspectie inzake het gebruik van Entonox?


8.


Kunt u aangeven hoe andere landen met het gebruik van dit narcosemiddel omgaan? Is Entonox daar verboden?


9.


Bent u bereid een grondig onderzoek te laten doen naar het gebruik van Entonox door alle ziekenhuizen in Nederland en naar het aantal verloskundigen en verpleegkundigen dat tot nu toe aan dit middel is blootgesteld?


10.


Deelt u de mening dat het hier een ernstig probleem betreft met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en dat de inspectie hier actief dient op te treden? Zo ja, wat is uw mening over de uitspraak van de Inspecteur Generaal dhr. Kingma die van mening is dat het aan ziekenhuizen is om te bepalen hoe ze met dit probleem moeten omgaan?2


* Algemeen Dagblad 4 juni 2005

* Radio 1, 4 juni 2005