Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Voeding baby en peuter grootste 'zorgenkind'

'Kom, nog even doordrinken...'

Zoetermeer, 7 juni 2005 - 'Krijgt mijn kind wel de juiste en voldoende voeding binnen?' Dit is een van de onderwerpen waarover menig ouder zich zorgen maakt. Voeding blijkt zelfs de grootste zorg van ouders met jonge kinderen. Eén op de vier vraagt zich wel eens af of zijn/haar baby of peuter voldoende eet. En bijna evenveel ouders (23%) twijfelen of hun kroost wel de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) binnenkrijgt. Opmerkelijk is dat dit zwaarder drukt op moeders (28%), terwijl vaders zich er beduidend relaxter over voelen (11%). Dit blijkt uit een nationaal onderzoek van Nutricia in april onder 835 ouders van baby's en peuters in de leeftijd van 10 tot en met 23 maanden. Daarbij is gevraagd naar hun meningen en gedrag ten aanzien van de groei en ontwikkeling van hun baby's en peuters in relatie tot voeding.

Voor het volledige onderzoeksrapport, http://www.online-pr.nl/docs.asp?customer_id=50

Voeding is voor ouders van een eerste kind een grotere bron van zorg dan voor meer ervaren ouders (30% tegenover 21%). Voldoende eten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, zijn voor ouders grotere vraagpunten dan (in volgorde van belangrijkheid) voldoende slaap/rust, voldoende regelmaat en voldoende frisse lucht. Ondanks hun zorgen over voeding vinden de meeste ouders dat zij het wél goed doen. Bijna driekwart van hen (73%) geeft aan dat hun baby of peuter wel elke dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

"In Nederland wordt in het algemeen goed gegeten, maar er is sprake van disbalans in de voeding voor baby's en peuters. Ik zie in de praktijk dat baby's en peuters soms niet voldoende elementaire voedingsstoffen binnenkrijgen." Aldus Ria van Berlo, C.b. en stafarts district Noord-Limburg en lid van de adviescommissie van het Voedingstoffen Inname Onderzoek (VIO) uitgevoerd door TNO in 2002. Van Berlo:

"Uit het recent, in opdracht van Nutricia, uitgevoerde onderzoek blijkt dat ouders voeding vreselijk belangrijk vinden, want het geven van goede voeding is een van de belangrijkste dingen die ze kunnen doen om de gezonde ontwikkeling van hun kind zo goed mogelijk te laten verlopen. De snelle groei van jonge kinderen wordt sterk beïnvloed door de benodigde inname van voedingsstoffen. In Nederland wordt in het algemeen goed gegeten, maar de balans van noodzakelijke voedingsstoffen en de daarvan aangeboden hoeveelheden is niet altijd juist. Zo blijkt uit het VIO. Baby's krijgen zo rond hun eerste jaar te weinig of maar net voldoende de goede (onverzadigde) vetten en juist erg veel eiwitten en calcium.Verder is de inname van vitamine D bij kinderen die geen speciale opvolgmelk of vitamine D krijgen lager dan de aanbevolen hoeveelheid. Bij kinderen rond de 18 maanden blijkt de inname van voldoende ijzer te wensen over te laten. Het binnenkrijgen van een uitgebalanceerde hoeveelheid van al deze stoffen speelt een belangrijke rol bij de gezonde groei en ontwikkeling van een baby en peuter."

Juiste voeding betekent goede weerstand
Ruim vier op de vijf ouders (84%) deelt de mening dat goed eten (groente, fruit en vitamines) dé bescherming biedt tegen ziektes bij hun baby of peuter en dat dit hun weerstand verhoogt. Naast liefde en aandacht, voldoende regelmaat en rust vindt bijna de helft van de ouders (47%) het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen een belangrijke factor voor een gezond kind.

Levendig en actief zijn, is het belangrijkste kenmerk van een gezond kind met voldoende weerstand, aldus 49% van de ouders. Ook een gezonde kleur of blosjes hebben (44%) en vrolijk en blij zijn (39%) duidt op gezondheid en een goede weerstand bij baby's en peuters. Als kenmerken van een baby of peuter die minder gezond is of minder weerstand heeft, noemen ouders hangerig zijn (38%), lusteloos of futloos zijn (35%) en bleek zien (31%).

Gezond kind geeft ouder zelfvertrouwen
Wanneer hun baby of peuter niet lekker of ziek is, is ruim één op de drie ouders (34%) onzeker. Hierbij geeft 46% van de onervaren ouders aan zich onzeker te voelen als hun kind ziek is ten opzichte van 26% bij de meer ervaren ouders (ouders van meerdere kinderen). Andersom werkt het ook. Méér dan de helft van de ouders (52%) vindt zichzelf een goede ouder wanneer zijn/haar kind gezond is.

Over het onderzoek
Nutricia heeft onderzoek laten doen onder 835 ouders naar hun meningen, gevoelens en gedrag als het gaat om de groei en ontwikkeling van hun baby's en peuters in relatie tot voeding. Door het verkregen inzicht in wat er leeft onder de ouders/ verzorgers kan Nutricia haar productaanbod continu blijven afstemmen op hun wensen, behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Ook wil Nutricia met de onderzoeksresultaten (para)medische professionals, zoals artsen en medewerkers van consultatiebureaus, helpen (nog) beter in te spelen op vragen die leven bij ouders over de groei en ontwikkeling van hun baby's en peuters.

Visie Nutricia op voeding
Om gezond op te groeien is goede voeding, juist voor kleine kinderen van groot belang. Uitkomsten uit zowel attitude- als voedingstoffeninname onderzoek laten zien dat er voedingskundige aandachtspunten zijn als het gaat om voeding van peuters. Voor de specifieke behoeften van deze groep kinderen draagt Nutricia zorg door het geven van voedingskundige adviezen. Daarnaast ontwikkelt Nutricia speciale peutervoeding die bijdraagt aan een in deze tijd passend, gezond voedingspatroon om een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Einde persbericht

---



Ingezonden persbericht