GroenLinks

Europarlement verzet zich tegen langdurige opslag dataverkeer

Bel, mail en surfgedrag bewaren? 7 juni 2005

Als het aan de Europese justitieministers ligt, wordt het bel, mail en surfgedrag van alle Europeanen straks langdurig opgeslagen. Het Europees Parlement wees dit dinsdag 7 juni af. Maar daarmee is het voorstel helaas nog niet van tafel.

Zweden, Frankrijk, Ierland en het Verenigde Koninkrijk dienden vorig jaar gezamenlijk een voorstel in om gegevens over het surf- en belgedrag van iedereen gedurende één tot drie jaar verplicht te bewaren. Deze gegevens houden onder andere in wie heeft gebeld met wie, voor hoe lang en vanuit welke plaats. Daartoe behoren ook de websites die men bezocht heeft en het emailverkeer.

Verzet
"Na het verzet van burgerrechtenorganisaties en providers tegen dit onuitvoerbare en kostbare voorstel die een fikse inbreuk op de privacy veroorzaken, heeft ook het Europees Parlement zich in grote getale tegen het idee massale data-opslag gekeerd", aldus Buitenweg na de stemming dinsdag 7 juni.

Adder
Hiermee is de strijd echter nog niet gestreden. Er zit een fikse adder onder het gras. Hamvraag is: heeft het Europees Parlement medezeggenschap of adviesrecht? Oftewel: kunnen de Europese ministers de mening van het europarlement naast zich neerleggen, of moeten ze er aan gehoorzamen. De justitieministers denken vooralsnog het eerste, de Europese Commissie en de europarlementariërs het laatste.

Interne markt
Volgens Buitenweg verschuilen de justitieministers zich achter het argument dat het om terrorismewetgeving gaat. Daar heeft het Europees Parlement helaas alleen adviesrecht. Het voorstel heeft echter grote gevolgen voor de interne markt. Internetproviders en telecombedrijven moeten enorme databases gaan aanleggen. En de interne markt, daar heeft het Europees Parlement medezeggenschap.

Ramkoers
"Als de justitieministers dit zeer omstreden voorstel denken door te kunnen drukken zonder steun van het Europees Parlement, dan liggen ze op ramkoers met het Europees Parlement. Voor ons is dan een weg naar het Europese Hof - die duidelijkheid moet geven over de medezeggenschap - onvermijdelijk", aldus Buitenweg.

«