Provincie Groningen

Medewerkers provincie Groningen tevreden met baan 7 juni 2005

Bijna 90% van alle medewerkers bij de provincie Groningen geeft aan dat ze tevreden tot zeer tevreden zijn over hun baan. Dat geldt met name voor de relatie met collega's, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de mate van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid en de inhoud van het werk. Minder tevreden zijn ze over de werkdruk en de informatievoorziening binnen het provinciehuis (ongeveer 25%). Dit blijkt uit een in april gehouden onderzoek onder alle medewerkers van de provincie Groningen waaraan 61% van de medewerkers hun medewerking verleenden.

Op de vraag: "Hoe tevreden bent u met uw baan, alles bijeengenomen?" antwoordde 88% tevreden tot zeer tevreden te zijn. Deze hoge score is nog opmerkelijker wanneer deze wordt vergeleken met de beschikbare gegevens van onderzoeken bij andere overheidsorganisaties. De provincie Groningen scoort op dit punt namelijk 7% hoger. Ook opmerkelijk is dat 38% van de medewerkers aangaf drie jaar geleden zeer tevreden te zijn over hun baan, nu gaf 48% aan zeer tevreden te zijn.

Aanleiding
Het onderzoek werd gehouden in opdracht van het Managementteam van de provincie Groningen. Een aantal redenen is aanleiding voor het onderzoek. Aandacht voor het welzijn van medewerkers is een onderdeel van de - wettelijk verplichte - Risico Inventarisatie en Evaluatie. Dit betekent het met enige regelmaat onderzoeken hoe medewerkers het werk beleven. Het gaat dan om de regelmogelijkheden op het werk, de manier van leidinggeven, de omgang met collega's en klanten, et cetera. Daarnaast wilde men weten hoe een aantal nieuwe personeelsinstrumenten zijn ontvangen.

Doel
Doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de werkbeleving van de medewerkers. Aan de hand van de resultaten worden knelpunten benoemd en - waar mogelijk - verbetervoorstellen geformuleerd om de knelpunten aan te pakken. De verwachting is dat een hogere tevredenheid onder medewerkers bijdraagt aan hogere productiviteit, minder verzuim en een positieve uitstraling van de provincie als werkgever. Op basis van de uitkomsten wordt de komende maanden een traject gestart om knelpunten nader te onderzoeken en verbetervoorstellen uit te voeren. Het onderzoek zal over een aantal jaren worden herhaald.