Gemeente Hilversum

Hilversum niet meer bij de duurste 100 gemeenten

De stijging van de tarieven in Hilversum is in 2005 lager dan bij de gemiddelde andere gemeenten. Deze conclusie kan worden getrokken uit publicaties van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Het Coelo brengt jaarlijks twee rapporten uit over de lokale lasten in Nederland. Dit zijn het Overzicht van de lokale lasten van de 35 grootste gemeenten en de atlas van de lokale lasten van alle gemeenten in Nederland. Dit doen zij op basis van de begrotingen en de tariefsvoorstellen zoals die door de gemeenteraden worden vastgesteld. Eerstgenoemde onderzoek verschijnt meestal eind januari en de atlas wordt meestal eind april uitgebracht.

Woonlastenstijging lager dan gemiddeld
Onder woonlasten verstaan we de ozb gebruikersheffing en eigenarenheffing van woningen, de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Zoals gesteld is de stijging van de tarieven in Hilversum in 2005 ten opzichte van 2004 lager dan gemiddeld. Dit is overigens niet alleen voor 2005 het geval maar is ook in de afgelopen jaren zo geweest.

Uit het overzicht van de 35 grootste gemeenten was al gebleken dat Hilversum de positie van de duurste grote gemeente in Nederland heeft kunnen overdoen aan een andere gemeente (Ede) en nu de tweede plaats bezet. De gemiddelde stijging van de tarieven in deze 35 grootste gemeenten bedraagt volgens Coelo exclusief het afschaffen van de Zalmsnip 1,6%. In Hilversum is deze gemiddelde stijging uitgekomen op 0%, dus aanzienlijk lager.

Woonlasten: niet meer bij duurste 100
De Coelo atlas waarin alle 497 gemeenten zijn meegenomen geeft aan dat Hilversum de 394 ste positie in rangorde van woonlasten bekleedt. Dat betekent dat in 103 gemeenten de woonlasten hoger zijn dan in Hilversum. In 2001 stond Hilversum nog op plaats 492 uit een totaal van 523 gemeenten. Er waren toen 31 gemeenten duurder dan Hilversum. Deze ontwikkeling stemt het college van b en w optimistisch.

En ondanks de nog steeds moeilijke financiële situatie van de gemeente gaat het college ook voor 2006 uit van een zo groot mogelijke matiging van de lokale lasten.