Gemeente Hilversum

Voorlopig Ontwerp inrichting Boombergwijk als 30-kilometerzone

Met zes wegversmallingen op de Schuttersweg en drempels in een aantal zijstraten willen Burgemeester en Wethouders het sluipverkeer door de Boombergwijk ontmoedigen. Dat blijkt uit het Voorlopig Ontwerp voor de inrichting van de Boombergwijk als 30-kilometerzone, dat het College heeft vrijgegeven voor inspraak.

Maatregelen
Het voorstel betreft het gedeelte van de Boombergwijk tussen de Boomberglaan en de Schuttersweg, dat verder begrensd wordt door de Vaartweg en de 's-Gravelandseweg. Het gedeelte van de wijk tussen de Boomberglaan en het centrum ia al eerder als 30-kilometerzone ingericht.
Naast de zes wegversmallingen op de Schuttersweg worden zes inritconstructies voorgesteld, die op de kruisingen met de 's-Gravelandseweg de overgang markeren van een 50-kilometerweg naar de 30-kilometerwegen. Verder krijgt de Bergweg een plateau en een drempel, krijgen de Albertus Perkstraat en de Jonkerweg allebei een extra drempel, komen er twee drempels in de Sterrelaan en krijgen de De Rijklaan en de Burgemeester Gülcherlaan elk nog één drempel.

Schuttersweg
Het voorstel voor de zes wegversmallingen is tot stand gekomen na overleg met de scholen op de Schuttersweg en vooral ook onder invloed van de in februari gehouden informatieavond. Daar stelde de gemeente voor om de bestaande wegversmallingen te vervangen door drempels. Maar de bewoners van de Boombergwijk drongen toen sterk aan op de handhaving van de versmallingen. De voorgestelde versmallingen (mét drempel), waarvan er twee ter hoogte van de scholen komen, zullen wel een andere vormgeving krijgen, meer passend bij het karakterieke beeld van het villagebied.

Gevaarlijke kruisingen
Het Voorlopig Ontwerp onderkent nog twee gevaarlijke kruispunten in het gebied: de kruising Lindenheuvel/Zonnelaan/Jonkerweg/Van der Lindenlaan en de kruising Zonnelaan/Sterrelaan/Oranjelaan. Voor de laatste kruising achten de verkeerskundigen van de gemeente de aanleg van een van de drempels op de Sterrelaan vlak voor de kruising een afdoende beveiliging. Op de kruising Lindenheuvel/Van der Lindenlaan/Zonnelaan/Jonkerweg wordt een kruispuntversmalling voorgesteld door middel van het verbreden van de stoepen.

Procedure/uitvoering
In de maand juni wordt over het 'Voorlopig Ontwerp Project Boomberg e.o.' een inspraakavond georganiseerd.
Het Definitieve Ontwerp wordt naar verwachting in september besproken in de raadscommissie Verkeer en Buurt.
De uitvoering staat gepland voor het voorjaar van 2006.