Gemeente Hilversum

Uit evaluatie blijkt: Middendeel Loosdrechtseweg duidelijk veiliger

De veiligheid van fietsers en voetgangers is er duidelijk verbeterd, het verkeerslawaai is tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht, maar op het middengedeelte van de Loosdrechtseweg wordt ook na de herinrichting nog te hard gereden. Die conclusies trekken Burgemeester en Wethouders in een evaluatie van de herinrichting van het gedeelte van de Loosdrechtseweg tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Diependaalselaan.

Samen met omwonenden
De evaluatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Belangen Hilversum-Zuid, die namens de omwonenden zijn mening over de herinrichting heeft kenbaar gemaakt.
Belangrijkste kritiekpunt blijft de te hoge snelheid waarmee automobilisten over het betreffende stuk Loosdrechtseweg rijden. Metingen door de gemeente bevestigen de kritiek. Bij een ongeveer gelijke verkeersbelasting is de gemiddelde snelheid van 85 procent van de automobilisten weliswaar afgenomen van 56 kilometer per uur voor de herinrichting tot nu 54,5 kilometer per uur, maar deze afname is minder dan de gemeente op grond van de genomen maatregelen had verwacht. Die bestonden o.m. uit een versmalling van de weg van zeven naar zes meter en de instelling van een inhaalverbod. Vermoed wordt dat de te hoge snelheid wordt veroorzaakt door het toch nog ruim ogende wegbeeld en de vervanging van de oude betonplaten door asfalt. Na overleg met de politie stellen B&W vooralsnog geen maatregelen voor om de snelheid te beperken. De politie vindt dat de verkeersveiligheid op de Loosdrechtseweg aanmerkelijk is verbeterd. Bovendien is er in 2004 slechts één ongeval gebeurd, het gevolg van een foute keermanoeuvre op de kruising met de Hermelijnlaan, die niets met de snelheid te maken had.
Gezien de criteria voor de plaatsing van een flitspaal kent de politie aan de Loosdrechtseweg ook geen hoge prioriteit toe. Wel heeft de controlegroep van de politie op verzoek van de wethouder verkeer in de afgelopen maanden ter plaatse snelheidscontroles uitgevoerd. En ook in de toekomst zal de controlegroep incidenteel actief zijn op de Loosdrechtseweg.

Kleine maatregelen
Op basis van de evaluatie stellen Burgemeester en Wethouders wel een paar kleine maatregelen voor. Zo wordt het fietspad over de uitritconstructie bij de Hermelijnlaan voorzien van een blokmarkering en wordt bij de vuilcontainer op de ventweg een parkeerverbod ingesteld.