Gemeente Hilversum

Wijkschets voor Over 't Spoor
Ruimtelijke en functionele kaders waarbinnen de komende vijf jaar ontwikkelingen in Over 't Spoor kunnen plaatsvinden. Deze staan in de Wijkschets Over 't Spoor die op 24 mei 2005 door het college van burgemeester en wethouders van Hilversum is vastgesteld. De wijkschets is de komende vijf jaar het kader bij onderhandelingen met ontwikkelaars en het beoordelen van nieuwe bouwplannen. De kracht van Over 't Spoor is de menging van wonen en werken. Dit zal zo blijven in de toekomst: een gemengde wijk met overwegend laagbouw en eengezinswoningen afgewisseld met kleine bedrijfjes en voorzieningen. Daarnaast zijn er ook duidelijke knelpunten zoals weinig parkeerplaatsen, veel rommel en hondenpoep op straat, weinig groen en verkeersonveilige situatie.

Mening van bewoners en ondernemers
Bewoners en ondernemers van de wijk hebben in de zomer van 2004 tijdens een bewonersavond kunnen aangeven wat zijn sterke en zwakke kanten van hun wijk vinden. Ook is toen gepraat over mogelijke toekomstige verbeteringen. Mede aan de hand hiervan is de Concept Wijkschets opgesteld. Deze is samen met actieve bewoners, bewonersorganisaties, welzijnsinstellingen, woningbouwcorporaties en het georganiseerd bedrijfsleven besproken. Dit heeft geresulteerd in het exemplaar wat nu via het college naar de gemeenteraad gaat.

Toekomstbeeld
Er zijn al veel veranderingen in gang gezet in Over 't Spoor. De langzaamverkeerstunnel bij het station, opknappen van het Oosterspoorplein, herontwikkelen van het REGEV-terrein zijn voorbeelden van projecten van de gemeente in de wijk. De wijkschets geeft een kader voor het toekomstbeeld van de buurt. Op een tweetal locaties, langs de Larenseweg en op het REGEV-terrein, komt hoogbouw in de vorm van appartementen en ruimte voor voorzieningen. De drie bedrijventerreinen aan de Korte Noorderweg, Liebergerweg en Oude Amersfoortseweg blijven behouden. Maar bedrijven met een hogere milieubelasting worden beperkt in de wijk. 600 woningen ondervinden hinder door weg- en verkeerslawaai. Dit zal worden aangepakt. Een aantal voorzieningen krijgt een opknapbeurt of wordt vernieuwd: Globe Centrum voor Kunst en Cultuur, zwembad De Lieberg, de sporthal en een nieuwe jongerenaccomodatie op het REGEV-terrein. De grootste ontwikkeling komt langs de Larenseweg. Dit wordt een toegangsweg naar de stad met allure. Aan weerszijden komen bomen en er komt ruimte voor woningen voor jongeren / starters en duurdere koopwoningen. Ook komt er ruimte voor voorzieningen (scholen en kinderdagopvang) en bedrijven. Een wens is om de Larenseweg als tweerichtingverkeer in te richten, zodat het sluipverkeer elders in de wijk wordt beperkt. Of dit mogelijk is, moet nog uit onderzoek blijken.