Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 7 juni 2005
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 31 mei 2005. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanhouden verzoek om een drank- en horecavergunning voor kookschool Culipro, gevestigd in het pand Bovenkamp 7 te Abcoude.
(Aangehouden 31-5 j.l.)
Toelichting:
Aanvrager heeft een verzoek om vergunning ingevolge artikel 3 van de Drank- en Horecawet ingediend voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse tijdens de kookschoolactiviteiten in het pand Bovenkamp 7 te Abcoude. Vooralsnog is de ondernemer en de leidinggevende in het bezit van een bewijs van sociale hygiëne. Om een vergunning te verkrijgen moet voldaan worden aan artikel 8 en de inrichting moet voldoen aan bij algemene maatregel van bestuur (inrichtingseisen) in het belang van de sociale hygiëne te stellen eisen. Aangezien aanvrager op korte termijn plannen heeft om zijn zaak drastisch uit te breiden is vanuit de afdeling VROM gecommuniceerd dat de inrichting eerst moet voldoen aan alle eisen in het kader van de Drank- en Horecawet, het Bouwbesluit en tevens aan de brandveiligheidseisen. Tevens moet er, alvorens tot uitbreiding kan worden overgegaan, een nieuwe vrijstelling van het bestemmingsplan afgegeven worden. Nadat deze procedures zijn gevolgd dient de aanvraag om vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet in behandeling genomen worden. Een en ander dient gerealiseerd te zijn binnen 12 maanden na de datum van indiening van de drank- en horeca-aanvraag (5 april 2005). Ambtelijk advies:
Aanvrager berichten dat wij gedogen dat hij in de huidige ruimte, waar vrijstelling van het bestemmingsplan voor is verleend, alcoholische dranken voor gebruik ter plaatse mag schenken in afwachting van de beschikking op zijn verzoek om een drank- en horecavergunning B&W-besluit:
Wethouder Van den Heerik nodigt ondernemer uit voor gesprek. Tot nader order voorstel aanhouden.
3. Verzoek om toestemming voor het houden van een skeelertoertocht over wegen gelegen binnen de gemeente Abcoude op 2 juli 2005.
Toelichting:
De heer Meijers heeft met ondersteuning van de IJsclubs Alblasserdam, Nederhorst den Berg en De Zilveren Schaats en de skeelervereniging Woerden een skeelertoertocht georganiseerd op 2 juli 2005. Een deel van deze tocht voert door de gemeente Abcoude. Ingevolge de Wegenverkeerswet en het RVV wordt een persoon die de skeelersport beoefend gezien als een voetganger. Derhalve een ontheffing verlenen om de deelnemers aan de toertocht de in de ontheffing te noemen wegen (Gein Noord, Kerkstraat, Hoogstraat, Molenweg, Lange Coupure, Rijksstraatweg, Brugstraat, Dorpsstraat, Zuwe en het fietspad langs de A2 te gebruiken in de hoedanigheid van skeeler. Ambtelijk advies:
Ontheffing verlenen als bedoeld in artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV).
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


4. Evaluatie intergemeentelijke samenwerking. Toelichting:
De raad heeft in juni 2003 aangegeven de intergemeentelijke samenwerking in 2005 te evalueren om te bezien of deze voldoende soelaas biedt om de zelfstandigheid van Abcoude te continueren. Bijgaand vindt u een evaluatie, waarin de stand van zaken wordt weergegeven, maar waarin geen antwoord wordt gegeven op de vraag of dit een voldoende basis is om de toekomst zelfstandig mee in te gaan. Mocht het college hier wel een standpunt over willen innemen om mee te geven aan de raad, dan kan dit na behandeling in het college nog worden toegevoegd. Ambtelijk advies:
Bijgaande evaluatie toezenden aan de raad.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Oplegnotitie stukken raad 4 en 7 juli 2005. Toelichting:
In de raad van 4 en 7 juli 2005 komen 10 raadsvoorstellen aan de orde die gebruikt kunnen worden als bouwsteen voor het innemen van een standpunt over de ambtelijke en bestuurlijke toekomst van Abcoude. Om de hoofdlijnen te bewaren en inzicht te geven wordt het college geadviseerd een oplegnotitie te maken waarin enerzijds een samenvatting wordt gegeven van de 10 stukken en anderzijds de samenhang tussen deze stukken wordt beschreven in het licht van het te formuleren toekomststandpunt. Het eerste deel van de notitie kan nu verspreid worden, het tweede deel volgt 14 juni.
Ambtelijk advies:
Bijgaand eerste deel van de oplegnotitie verspreiden onder de raads- en commissieleden. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Burgertevredenheidsonderzoek TNS-NIPO.
Toelichting:
De gemeente heeft een burgertevredenheidsonderzoek laten uitvoeren door TNS-NIPO in aanvulling op de kwaliteitsmeting. De uitkomsten laten een beeld zien dat overeenkomt met de bevindingen vanuit de kwaliteitsmeting. Het college wordt voorgesteld deze rapportage aan de raad te zenden, zodat de raad dit stuk kan betrekken bij de standpuntbepaling over de ambtelijke en bestuurlijke toekomst. Ambtelijk advies:
Kennisnemen van de definitieve rapportage en deze met bijgaand raadsvoorstel toezenden aan de raad.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Kwaliteitsrapport gemeente Abcoude.
Toelichting:
De gemeente heeft een kwaliteitsrapport laten opstellen door een ambtelijke projectgroep. Het college heeft een iets ander beeld bij de uitkomsten dan de ambtelijke projectgroep. Derhalve wordt geadviseerd het rapport aan de raad te zenden voorzien van een raadsvoorstel waarin het college haar nuancering neerlegt. Aangezien het rapport n.a.v. de slotsessie op enkele punten is aangevuld en aangepast is in dit advies tevens aangegeven op welke punten het rapport is gewijzigd. Ambtelijk advies:
Kennisnemen van het definitieve kwaliteitsrapport en dit met bijgaand raadsvoorstel toezenden aan de raad.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Vestiging van een koffiehuis annex broodjeszaak aan het Kerkplein 26, 27 of 28. (Aangehouden 31-5 j.l.)
Toelichting:
Er is op 16 maart 2005 een principe verzoek binnengekomen bij de gemeente om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan om op de percelen Kerkplein 26, 27 of 28 een horecavestiging te kunnen beginnen. Gelet op het aantal horecavestigingen op dit moment en de mogelijke verkeersaantrekkende werking die uitgaat van horeca, wordt aan het college van burgemeester en wethouders voorgesteld geen medewerking te verlenen aan dit verzoek om vrijstelling.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt geen medewerking te verlenen aan het verzoek voor het verlenen van een vrijstelling van het bestemmingsplan 'Beschermd dorpsgezicht Abcoude' om horeca activiteiten toe te staan op de percelen Kerkplein 26, 27 of 28 te Abcoude. B&W-besluit:
Schriftelijk nader onderbouwen vragen naar aard van de werkzaamheden.
2. Verzoek planschadevergoeding Zegge 14, 16, 20, 22, 28, 38 en Dotter 49, 51 en 53. (Aangehouden 31-5 j.l.)
Toelichting:
Op 8 september 2004 en 4, 8 en 15 oktober 2004 zijn verzoeken om planschadevergoeding ingekomen van Juridisch Adviesbureau Ruimtelijke Ordening Maat & Ruijgrok namens de bewoners van Zegge nummers 14, 16, 20, 22, 28, 38 en Dotter nummers 49, 51 en 53. D.d. 25 april 2005 is het advies van de planschadebeoordelingscommissie ingekomen. De planschadebeoordelingscommissie adviseert in alle gevallen planschade toe te kennen.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt de gemeenteraad te verzoeken de schadevergoeding vast te stellen overeenkomstig de adviezen van de schadebeoordelingscommissie en als uiterlijke uitbetalingsdatum vast te stellen 4 augustus 2005.
B&W-besluit:
Aanhouden in afwachting van beantwoording brief door Commissie.
3. Principeverzoek tbv het verbeteren, vernieuwen en uitbreiden van de schapenslachterij Rijksstraatweg 11b.
Toelichting:
Er is een principeplan ingediend voor het verbeteren, vernieuwen en uitbreiden (stallings- en koelruimte) van de slachterij. Door de uitvoering van het bouwplan kan de slachterij voldoen aan de eisen van de Rijksdienst voor de keuring van vlees en vee. Uitvoering van het plan is slechts mogelijk door het verlenen van een vrijstelling ogv art. 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Vanwege een vormfout is het noodzakelijk dat opnieuw een voorbereidingsbesluit moet worden genomen. Ambtelijk advies:
Raad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Zonder vergunning bouwen schuurtje op het perceel Pr. Beatrixstraat 11 te Baambrugge. Toelichting:
Het zonder vergunning in de voortuin gebouwde schuurtje is bouwvergunningplichtig. Gelet op de strijd met het vigerende en toekomstige bestemmingsplan is legalisering niet mogelijk. Betrokkene hebben geen zienswijze ingediend naar aanleiding van het voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen het zonder vergunning gebouwde schuurtje. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

5. Verzoek planschadevergoeding Dotter 63.
Toelichting:
De bewoner van Dotter 63 te Abcoude heeft een verzoek gedaan om planschadevergoeding ex artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De genoemde woning zou in waarde zijn gedaald ten gevolge van de bepalingen van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Fluitekruid-Noord. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de gemeenteraad voor te stellen de Stichting Advies Onroerende Zaken in te stellen als schadebeoordelingscommissie.
B&W-besluit:
Aanhouden. Wethouder Van den Heerik neemt dossier over. PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Actualisatie grondprijzen bedrijventerrein Hollandse Kade per 1 juli 2005. Toelichting:
Er zijn tot op heden geen kantoorkavels verkocht. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen zoals een slechte economische situatie van ondernemers, een geringe vraag naar kantoorruimte en een hoge grondprijs. Verder is het zo dat formeel gezien deze bouwkavels vanaf 1-1-05 weer als bedrijfskavels dienen te worden uitgegeven. In de praktijk is wel belangstelling getoond door ondernemers met een mengvorm aan functies. Aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorgesteld de grondprijs voor een bedrijfskavel te herzien en opnieuw vast te stellen per 1 juli 2005 op een bedrag van 245,-. Binnen de vastgestelde kaders is het realiseren van een bedrijfspand door een ondernemer met een mengvorm 50% bedrijf en 50% kantoor mogelijk. Tevens wordt aan het college van burgemeester en wethouders voorgesteld af te zien van het opnieuw aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie Utrecht om kantoorbebouwing toe te staan op de eerste fase uitbreiding van het bedrijventerrein
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt de grondprijs voor een bedrijfskavel op het bedrijventerrein Hollandse Kade te herzien en per 1 juli 2005 vast te stellen op een bedrag van 245,- kk. Tevens wordt voorgesteld af te zien van het opnieuw aanvragen van een algemene verklaring van geen bezwaar bij de provincie om kantoorbebouwing toe te staan.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Reactie op rapportage kerntakencommissie. Toelichting:
De commissie kerntaken heeft een rapportage opgesteld met daarin een aantal bezuinigingsopties. Om de raad te ondersteunen bij de besluitvorming geeft het college zijn visie op de voorgestelde bezuinigingen.
Ambtelijk advies:
Bijgaand raadsvoorstel en concept-beslisdocument toezenden aan de raad. B&W-besluit:
Wordt 9 juni a.s. besproken.
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Discussiestuk in het kader van het accommodatiebeleid. Toelichting:
Voor de discussie in de raadscommisise MZ van 16 juni a.s. is een discussiestuk opgesteld met een inventarisatie van de welzijnsaccommodaties. Voorgesteld wordt genoemde stukken ten behoeve van de discussie te verstrekken. Ambtelijk advies:
Akkoord gaan met verzending van bijgevoegd discussiestuk naar de leden van de raadscie MZ, incl. de vernieuwde versie van de inventarisatie van de welzijnsaccommodaties met bijlagen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


2. Aanvullend krediet voor uitbreiding/aanpassing Piet Mondriaan Gebouw. Toelichting:
De kosten voor de uitbreiding van het Piet Mondriaan Gebouw in verband met de realisering van twee leslokalen voor de Mondriaanschool vallen hoger uit dat het beschikbare budget. Geadviseerd wordt de raad voor te stellen een aanvullend krediet beschikbaar te stellen van 36.504,-- . Ambtelijk advies:
Akkoord met de beschikbaarstelling van een aanvullende krediet van totaal 36.504,-- overeenkomstig bijgevoegd concept-raadsvoorstel en besluit. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Nadere specificatie gevraagd waaruit verschil 370.000 ­ 450.000 bestaat en over inzet van architect.
3. Bestandsanalyse afdeling Sociale Zaken Abcoude. Toelichting:
De Gemeente Abcoude tracht de uitgaven van het Inkomensdeel (I-deel) van de Wet Werk en Bijstand (WWB) te beperken, daar in 2004 op dit budget een overschrijding plaats had ( 94.129 op een totaal budget van 545.000 is dit 18 procent). Overbodig op te merken dat de gemeente Abcoude gebaat is met uitstroom van cliënten uit de WWB en de regie hierop van groot belang acht. Ingaande 1 juli 2005 wordt de uitvoering van de WWB uitbesteed aan de gemeente De Ronde Venen. De gemeente Abcoude heeft in dit kader behoefte aan een analyse van het cliëntenbestand van Sociale Zaken. Ambtelijk advies:

1. Bestandsanalyse laten uitvoeren conform offerte BMC.
2. Kosten van dit project worden gedekt vanuit het Werk-deel van het WWB-budget 2004. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Onderhoudsplan PMG.
Toelichting:
Voor het PMG was tot op heden geen onderhoudsplan opgesteld. Het opgestelde onderhoudsplan geeft inzicht in de onderhoudsverplichtingen voor de gemeente als eigenaar voor de komende 40 jaar. Ambtelijk advies:
Akkoord te gaan met het onderhoudsplan en de extra benodigde financiële middelen, die reeds in de voorjaarsnota zijn opgenomen en indien deze door de raad worden geakkordeerd. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Uitvoeringsverslag Wwb 2004 met toelichting. Toelichting:
Ingevolge artikel 77 van de Wet werk en bijstand (Wwb) dient het gemeenteraad een oordeel te geven over de uitvoering van deze wet.
Ambtelijk advies:

1. Aan de raad voorstellen in te stemmen met het Uitvoeringsverslag Wwb 2004 met toelichting.
2. Het Uitvoeringsverslag Wwb 2004 met het oordeel van de gemeenteraad ter goedkeuring te zenden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Akkoord met 3e adviespunt verzoek tot aanvullende uitkering. Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 14 juni 2005. De secretaris, de burgemeester,
---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 7 juni 2005

O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Verzoek om ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholische dranken tijdens de familiesportdag welke op 18 juni 2005 georganiseerd wordt op de hockeyvelden van de Hockey Vereniging Abcoude gelegen in sportpark De Hollandse Kade te Abcoude. Toelichting:
Het bestuur van de Paulusschool organiseert een familiesportdag op 18 juni 2005 op de velden van Hockey Vereniging Abcoude gelegen in sportpark De Hollandse Kade te Abcoude Zij vragen een ontheffing aan voor het verstrekken van zwak-alcoholische dranken aan de ouders tijdens deze sportdag. Op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet kan de burgemeester ten aanzien van het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank op aanvraag ontheffing verlenen van het in artikel 3 voor de uitoefening van het horecabedrijf gestelde verbod, bij een in de beschikking aangewezen bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen, mits de verstrekking geschiedt onder onmiddellijke leiding van een persoon die voldoet aan artikel 8, tweede en vierde lid. De verstrekking zal plaatsvinden onder de onmiddellijke leiding van de heer J.C.M. van Kraaij. De heer Van Kraaij is in het bezit van een bewijs van sociale hygiëne. Ambtelijk advies:
Ontheffing verlenen voor het verstrekken van zwak-alcoholische dranken. Mandaatbesluit d.d. 27-5-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verzoek om vergunning voor het ten gehore brengen van levende muziek tijdens het op 10 juni 2005 te organiseren jubileumfeest van mevr. R.T.M. Kats-Kemper, groepsleerkracht en locatiehoofd van de Piusschool, Broekzijdselaan 3 te Abcoude. Toelichting:
Op 10 juni 2005 zal er in de Paulusschool een feest gegeven worden in verband met het 25-jarig jubileum van mevr. R.T.M. Kats-Kemper waarbij levende muziek ten gehore gebracht gaat worden. Ingevolge artikel 4.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden toestellen of geluidsapparaten op een zodanige wijze in werking te hebben dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Ingevolge het 2e lid kan het College van burgemeester en wethouders ontheffing verlenen. De aanvrager in de uitgaande brief erop wijzen dat er voor het verstrekken van zwak-acoholische dranken voor gebruik ter plaatse een ontheffing ingevolge art. 35 van de Drank- en Horecawet nodig is. Ambtelijk advies:
Ontheffing verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 27-5-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Verzoek om vergunning voor het ten gehore brengen van mechanische muziek tijdens het op 18 juni 2005 te organiseren feest in het pand Meerweg 21 te Abcoude. Toelichting:
Op 18 juni 2005 zal er in de woning Meerweg 21 te Abcoude feest gegeven worden. Tijdens dit feest zal een dj de muziek verzorgen. De heer Van Dongen vraagt ontheffing aan voor deze muziek. Ingevolge artikel 4.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden toestellen of geluidsapparaten op een zodanige wijze in werking te hebben dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Ingevolge het 2e lid kan het College van burgemeester en wethouders ontheffing verlenen. Ambtelijk advies:
Ontheffing verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 27-5-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Aanvraag bouwvergunning tijdelijk plaatsen brug (voor auto´s en voetgangers) over sloot naast parkeerterrein Achtervlietpad voor een periode van vijf dagen, parkeerplaats naast Indijkpad, Baambrugge.
Ambtelijk advies:
Tijdelijke bouwvergunning verlenen op grond van art. 45 WW. Mandaatbesluit d.d. 2-6-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis, Sandbergstraat 11, Abcoude. Ambtelijk advies:
Vrijstelling en bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 31-5-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis d.m.v. balconopbouw, Jacob van Gaesbeeklaan
8, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 31-5-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---