Provincie Zuid-Holland

Provincie geeft bijna zes miljoen subsidie voor bedrijventerreinen

Het college van Gedeputeerde Staten stelt 5.838.000,- euro beschikbaar voor herstructurering en aanleg van bedrijventerreinen. De financiele steun is dit keer bestemd voor 18 projecten in de provincie, waarvan 5 voor uitvoering en 13 voor planvorming. Naast steun van de provincie leggen de gemeenten zelf ook een flink bedrag op tafel.

In totaal kent de provincie 5.438.000,- euro toe aan vijf projecten in Rotterdam, Hellevoetsluis, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp. Met dit bedrag is de herstructurering van 39 hectare en de aanleg van 75 hectare bedrijventerrein mogelijk.

In Rotterdam is de subsidie van 1,3 miljoen euro bestemd voor de herstructurering van de Heijsehaven. De herstructurering in de stadshavens, waarvan de Heijsehaven onderdeel uitmaakt, is noodzakelijk om te voldoen aan de vraag naar ruimte van o.a. kleinschalige (maritieme) bedrijvigheid en binnenvaart. Een onderdeel van de herstructurering in de Heijsehaven is bijvoorbeeld het herstel van de kade. Verwacht wordt dat haven en terrein werkgelegenheid zal bieden aan 100 arbeidsplaatsen. Rotterdam draagt zelf 2,7 miljoen euro bij aan het project.

Ook het Rotterdamse bedrijventerrein Hoog Zestienhoven en omgeving krijgt een subsidie van 1,3 miljoen euro. De (her)ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijventerrein en de aanleg van een hoofdinfrastructuur zijn onderdeel van de ontwikkeling van Polder Zestienhoven. Dit totale project zal ongeveer 300 tot 400 extra arbeidsplaatsen opleveren. Rotterdam draagt zelf 8,6 miljoen euro bij aan het project.

Hellevoetsluis ontvangt 1,3 miljoen euro subsidie voor de ontsluiting van het toekomstige bedrijventerrein Kickersbloem 3. Dit terrein zal werkgelegenheid bieden aan ongeveer 3.100 mensen. Hellevoetsluis draagt zelf 3,3 miljoen euro bij aan de ontsluiting.

Alphen aan de Rijn financiert met de subsidie van 1,3 miljoen euro een voetgangers- en fietstunnel waar met name werklocaties in de stationsomgeving veel baat bij hebben. De tunnel maakt deel uit van een groter plan dat de stationsomgeving aantrekkelijker moet maken voor nieuwe bedrijvigheid en dat naar verwachting 1.500 extra arbeidsplaatsen zal opleveren. Alphen aan de Rijn draagt zelf 18,2 miljoen euro bij.

In Leiderdorp tenslotte draagt de provincie 238.000 euro bij aan de aanleg van een ontsluitingsweg die de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen Vierzicht en Elisabethshof zal verbeteren en het doorgaand verkeer om het oude dorp heen zal leiden. Door de aanleg van de parallelweg wordt nieuw ondernemerschap gestimuleerd. Dit kan een toename van de werkgelegenheid met 700 arbeidsplaatsen tot gevolg hebben. Leiderdorp draagt zelf 3,7 miljoen euro bij.

Subsidie voor planvorming van 13 projectenNaast de 5.438.000,- euro voor de uitvoering van aanleg en herstructurering, verleent de provincie 400.000,- euro voor de planvorming van 13 projecten voor herstructurering en aanleg van bedrijventerreinen.

De provincie verleent tweemaal per jaar subsidie voor aanleg en herstructurering van bedrijventerreinen. De subsidies zijn een belangrijk instrument om voldoende ruimte te creeren voor bedrijven in Zuid-Holland. Tijdens deze collegeperiode is hiervoor 40,2 miljoen euro beschikbaar.

Het duurzaam herstructureren en nieuw aanleggen van bedrijventerreinen behoort tot de speerpunten van het huidige college. Gedeputeerde Asje van Dijk hecht er grote waarde aan, omdat goede bedrijventerreinen in Zuid-Holland essentieel zijn voor de werkgelegenheid en de welvaart in de provincie. In de bijlage vindt u een overzicht van de verleende subsidie per project

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22