Landstede


Studenten maken kennis met gezondheidszorg in Tsjechië

Onlangs bracht een groep derdejaars studenten Verpleegkunde van Landstede Harderwijk een bezoek aan Znojmo, een partnerstad van Harderwijk in Tsjechië. Ze namen onder meer een kijkje in verschillende zorginstellingen, het ziekenhuis en kindertehuizen.

Het was de derde keer dat studenten van Landstede Harderwijk een bezoek brachten aan Tsjechië. Voor hen is het een goede mogelijkheid om kennis te maken met de gezondheidszorg in een ander land. Wat hen vooral opviel was dat het verpleegkunde-onderwijs in Tsjechië goed geregeld is. De studenten krijgen er Latijn en om te oefenen werden zelfs auto-ongelukken nagebootst.

Touch Screen
Een van de bezochte instellingen was een ZMLK-school, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, waaronder autistische kinderen. Op deze school waren ook verpleegkundigen werkzaam. De kinderen volgden de lesprogrammas onder meer via een touch screen.

Sponsors
In tegenstelling tot de school zag het plaatselijke ziekenhuis er volgens de studenten heel wat slechter uit. Enkele ruimtes waren echter heel modern ingericht, waar onder de Intensive Care: deze was met sponsorgeld gerenoveerd. Sponsors zijn een belangrijke geldschieters van het ziekenhuis: pas als er weer geld beschikbaar komt kan een volgende ruimte worden opgeknapt.

Patiëntendossiers
Ook de verloskundigenpraktijk die werd bezocht, zag er modern uit. In Tsjechië bevalt ongeveer 90% van de vrouwen in het ziekenhuis. De studenten vonden het echter verbazingwekkend dat de stapels patiëntendossiers gewoon op de gang lagen. Ook konden ze zonder problemen met zn allen verschillende afdelingen binnenlopen om rond te kijken.

Meer informatie over opleidingen Gezondheidszorg