Heliview Marketingservices

Afdelingen binnen Nederlandse bedrijfsleven beperkt ondersteund door bedrijfsapplicaties
08-06-2005

De ICT sector zet zwaar in op applicatie integratie als logisch gevolg op de noodzaak en behoefte aan procesintegratie. Maar recent onderzoek van Heliview Research uit Breda, uitgevoerd binnen bedrijven met minimaal 50 medewerkers op de vestiging toont aan dat dit zelfde bedrijfsleven niet uitblinkt in het softwarematig ondersteunen van haar afzonderlijke bedrijfsfuncties. Hierdoor wordt aan een belangrijke basiseis tot procesintegratie niet voldaan.

Uitgaande van het van het input, throughput, output procesmodel geeft onderstaande tabel hier een helder inzicht in.

Ter illustratie: circa 13.000 bedrijven hebben de beschikking over een afdeling marketing en/of sales. Slechts 5.600 van deze bedrijven hebben daarbij de beschikking over een CRM tool. Van alle bedrijven die aangeven elk van de genoemde afdelingen binnen hun bedrijfsproces operationeel te onderscheiden heeft slechts 10% elk van deze afdelingen ook daadwerkelijk softwarematig ondersteund.

Met het oog op mogelijke desinvesteringen bij het softwarematig ondersteunen van bedrijfsprocessen, beveelt Heliview aan een beter software portfolio management te voeren. Ruim 40% van de onderzochte bedrijven is namelijk van plan binnen 12 maanden te investeren in nieuwe applicaties. Bestaande applicaties die vaak in grote hoeveelheden ongebruikt op de 'plank' liggen, dienen te worden ingezet voor nog niet geautomatiseerde bedrijfsafdelingen.