Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


* 08-06-05:
Commissie budep werkprogramma 2005

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Directie Natuur

De voorzitter van de Commissie bedreigde
uitheemse dier- en plantensoorten
De heer dr. J. Wattel

Postbus 9517
2300 RA LEIDEN


12 november 2004 CC04/710/708/709 DN. 2005/774 7 juni 2005

Werkprogramma en begroting 2005
Commissie budep. 1
Datum Kenmerk Paraaf:
7 juni 2005 DN. 2005/774

Geachte heer Wattel,

Hierbij zeg ik u dank voor het ontwerp-werkprogramma van de Commissie bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten (Commissie budep of ook CITES-cie) voor 2005 en de bijbehorende begroting.
Ik keur het werkprogramma voor 2005 goed, in aanmerking nemende de opmerkingen en de prioriteitstellingen die ik verder in deze brief aangeef. Al met al geeft het programma naar mijn mening een adequate taakomschrijving van de commissie en het vormt een goede basis voor de werkzaamheden in dit jaar.
Zoals u aangeeft, is het jaar 2004 een intensief jaar geweest in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de EU en de 13e Conferentie van Partijen van CITES. Naar mijn oordeel zijn deze activiteiten voor Nederland zeer succesvol verlopen. Ik wil u daarbij danken voor de inzet van uw commissie op dit vlak. In 2005 zal met name de reguliere advisering ten behoeve van de (normale) vergunningverlening onder de relevante EU-verordeningen prioriteit hebben. Bij de uitvoerig van uw werkzaamheden vraag ik u hier voldoende ruimte voor het secretariaat en uw leden in acht te nemen.
U geeft voorts aan reeds volop tijd te willen reserveren aan de voorbereiding van de
14e Conferentie van Partijen die in 2007 in Nederland wordt gehouden. Ik ben het eens met uw pro actieve benadering. De praktische voorbereiding van CoP14 wordt door mijn departement dit jaar opgepakt; ik ga ervan uit dat de inzet van uw commissie de inzet de praktische voorbereiding in 2005 nog beperkt zal zijn. Een inzet wordt vooral verwacht in 2006 (bijvoorbeeld communicatie). Wel acht ik advisering van uw commissie van belang bij de analyse (van discussies/voorstellen op CoP13) en voorbereiding van mogelijke soortvoorstellen voor CoP14. Prioriteit ligt hierbij op mogelijke houtvoorstellen en, waar relevant, voorstellen tot vermindering van administratieve lastendruk.

Ik verwacht hierbij dat de commissie tijd investeert in de begeleiding van projecten waarbij andere organisaties en deskundigen (zoals UNEP-WCMC e.a.) de voorstellen (in overleg met oorsprongslanden) voorbereiden. De tijdsinvestering van uw leden en het secretariaat kan hierdoor effectief worden ingezet door middel van begeleiding c.q. aansturing op afstand, zonder dat dit te zwaar rust op de inzet van uw commissie en het secretariaat zelf.
Als voorzitter heeft u met uw vice-voorzitter recent overleg gevoerd met mijn departement over de verdere professionalisering van de commissie. Geconcludeerd is dat op korte termijn een aantal nieuwe leden voor de commissie zullen worden geworven, nu enkele leden vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd de commissie zullen verlaten. In de gesprekken is voorts de werkwijze van de commissie besproken. Daarbij is onder anderen de wenselijkheid naar voren gebracht om tot een "kennisagenda" te komen. Uw commissie wil daarbij bekijken waar, in het kader van CITES, het juist door Nederland te leveren kennisdeel zit en waar elders kennis kan worden gehaald. Ik erken dat de leden van de commissie veel werk verzetten op het vlak van advisering over vergunningverlening tussen de vergaderingen door binnen de vakgebieden en subcommissies van uw commissie. Dit op basis van aangeleverde informatie vanuit het secretariaat. In dat kader kan ik ermee instemmen om, binnen de bestaande regelgeving, de vergoedingsmogelijkheden voor de voorbereidende vergaderingen van de vakgebieden c.q. subcommissies onder voorwaarden toe te passen (tot eenmaal vooroverleg per plenaire vergadering).
Voor wat betreft de internationale inzet ligt de nadruk op het reguliere internationale wetenschappelijke werk (EU-Scientific Review Group, het Dieren- en Plantencomité). Deze activiteiten hebben, met de voorbereiding van soortvoorstellen voor CoP14, prioriteit. De ingeschatte tijdsinzet en deelname aan ander internationaal overleg en studiereizen dient in dat kader kritisch en op effectiviteit te worden beoordeeld (met name inzet secretariaat en/of leden). In het bovengenoemd gesprek is afgesproken dat u ter voorbereiding van soortvoorstellen voor COP14 een lijst zou opstellen van potentiële voorstellen en acties die daarvoor nodig zijn.
Zoals bekend zijn eerder contracten afgesloten met een aantal instellingen voor de specifieke inzet op het vlak van flora- en fauna-expertise. Dit geldt eveneens voor een aantal andere begrotingsposten als huisvesting en ondersteuning. In uw ontwerpbegroting refereert u daaraan.
Met de veranderingen in de samenstelling van de commissie, zal de inhuur van expertise moeten worden aangepast. Ik ben voornemens het contract met de Hortus Botanicus c.q. Nationaal Herbarium aan te passen aan de nieuwe feitelijke kosten voor de inzet van de flora- expert aan de commissie. Voor de fauna-expertise ben ik, net als in 2004, bereid een passende oplossing te vinden, waartoe ik in de begroting een bedrag heb gereserveerd in lijn met het gemiddelde voor fauna-expertise in de voorgaande jaren. Hiermee kan een nieuw expertisecontract worden afgesloten en/of flexibele ad hoc ondersteuning van het secretariaat worden ingehuurd.

Met de inzet van (nieuwe) leden, het relatief beperkte aantal internationale bijeenkomsten in 2005 èn een kritische prioriteitstelling ten aanzien van de internationale inzet in samenhang met verstandig binnenhalen van internationale kennis èn het gebruik van projecten, voorzie ik op dit moment geen behoefte tot structurele personeelsuitbreiding van het secretariaat. Dit is in lijn met mijn beleid, dat gericht is op een effectieve organisatie van de overheid en de adviescolleges.
Op grond van het bovenstaande kan ik u derhalve melden dat ik uw begroting goedkeur tot maximaal een bedrag van ¤ 111.015,37,- inclusief BTW. De diverse onderdelen en overwegingen licht ik hierbij kort toe (bijlage 1): ad 2. Voor de huisvesting van het secretariaat is het contract met Naturalis van belang. De bedragen zijn voorlopig aangepast in verband met te verwachten inflatieaanpassing over 2004. Dit wordt definitief bepaald volgens het contract. ad 3. en 5. Voor de inhuur van fauna-expertise was voorheen een contract met Naturalis overeengekomen, dat met het vertrek van het betreffende CITES-commissielid is beëindigd. Voor adequaat invullen van nieuwe fauna-expertise is een bedrag gereserveerd, waarmee een contract met de werkgever van één van de leden kan worden aangegaan voor de inzet van fauna-expertise en/of ad hoc ondersteuning van het secretariaat.
Voor de reguliere inhuur van flora-expertise zal het huidige contract met de Hortus Botanicus Leiden worden aangepast aan de nieuwe feitelijke kosten in 2005.
ad 6. Uitgangspunt bij dit onderdeel blijft dat per reis afweging en goedkeuring door de directeur Natuur plaatsvindt. Gezien de voorbereiding van CITES CoP14 is het van belang goede inbreng te leveren in de diverse (wetenschappelijke) comités. In het bedrag is rekening gehouden met de reeds aangekondigde missie naar Guatamala (verzoek CITES Plantencomité). Echter de studiereis naar Georgië zal kritisch worden beoordeeld op kosteneffectiviteit en noodzaak. ad 8. Dit bedrag is verhoogd. Uitgangspunt is dat, binnen de bestaande regelgeving, per plenaire vergadering eveneens een voorbereidend overleg van de expertisegroepen of subcommissies kan worden vergoed na akkoordbevinding van de voorzitter. Tevens worden de maximale vergoedingen aangepast. Berekening: 5 plenaire vergaderingen en 5 subcommissies (voorzitter en 6 leden).
ad 11. Een bedrag van ¤ 6.000 computerapparatuur en diversen en wordt voldoende geacht (inclusief vervanging computerapparatuur in overleg met mijn departement).
Ik wens u tot slot succes toe met de uitvoering van het nieuwe werkprogramma. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
dr. C.P. Veerman

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 juni 2005 DN. 2005/774 4

Bijlage 1

onderdeel ingediend
(euro)
goedgekeurd
(euro)


1. Salaris secretaris -
2. huisvesting secretariaat contract 16.940,371
3. inhuur zoölogische expertise pm 20.000,00
5. inhuur botanische expertise contract max. 15.000,- 6. reiskosten buitenland 36.900,- 30.000,-
7. reiskosten binnenland 3.800,- 3.800,-
8. vacatiegelden 7.960,- 15.725,-
9. vergaderkosten 1.550,- 1.550,-

10. boeken en documentatie 2000,- 2.000,-
11. Computer en diversen 12.000,- 6.000,-
TOTAAL 70.910 +
contracten

111.015,37,-

1 Inflatieaanpassing van 1,2%.