Verbond van Verzekeraars

Reïntegratie-inspanningen succesvol

De activiteiten van reïntegratiebedrijf Keerpunt leiden tot een verkorting van de verzuimduur van dertig procent. Dat blijkt uit onderzoek van APE. Professor doctor Philip de Jong (verbonden aan onderzoeksbureau APE) presenteerde de uitkomsten tijdens het congres Inkomen in beweging van De Amersfoortse Verzekeringen.

Onderzoeksbureau APE onderzocht wat het rendement is van de reïntegratie-inspanningen door Keerpunt, dat door de Amersfoortse Verzekeringen en Nationale-Nederlanden wordt ingehuurd voor het uitvoeren van reïntegratieactiviteiten. Uit het onderzoek blijkt dat Keerpunt een succesvolle speler is in het reïntegratieproces. Iedere euro die aan Keerpunt wordt besteed, bespaart 3,40 euro aan ziekengeld. Het effect is nog groter naarmate de oorzaak van het verzuim zwaarder is. Bovendien bleek dat hoe sneller de melding bij het reïntegratiebedrijf binnenkwam, hoe groter het effect van de ondersteuning is.

Private WGA
Het onderzoek toont volgens het Verbond nog maar eens aan dat de inspanningen in de driehoek reïntegratiebedrijf/arbodienst, werkgever en verzekeraar zeer succesvol zijn in het reduceren van het aantal arbeidsongeschikten. Om die reden is het Verbond altijd voorstander geweest van een private uitvoering van de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Tijdens het congres werd overigens uitgebreid ingegaan op de hervormingsplannen van de WAO. Hans Wiegel (voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland), een van de sprekers, liet zich kritisch uit over de kabinetsplannen voor de omvorming van de WAO. Een hybride uitvoering van de WGA is een wedstrijd tussen korfballers en hockeyers met een chaos aan spelregels, aldus de oud-politicus.

Verzekerd!, juni 2005