Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 08-06-2005

MINISTER VAN DER HOEVEN: KWALITEIT PABO'S MOET VERBETERD WORDEN

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs vindt dat de kwaliteit van de opleidingen voor het basisonderwijs verbeterd moet worden. Je ziet dat er met name bij leraren een probleem is, ze weten niet om te gaan met agressie bijvoorbeeld. Er moet een deskundigheidsbevordering komen bij de lerarenopleidingen als de PABO en de opleidingen voor het Voortgezet Onderwijs. Leerlingen veranderen en ook de maatschappij staat niet stil. Kinderen staan heel snel met de vuisten klaar en lossen hun problemen steeds minder met woorden op.. Dit zei de minister vanmiddag in AVRO s 1opdeMiddag waarin zij sprak na een bijeenkomst met leerlingen van de basisschool.

De toename van wangedrag en radicalisering op basisscholen is voor de minister reden om ook het bestaande lerarenkorps nascholing te gaan geven. We gaan de leraren die allang voor de klas staan bijscholen. Want het is een feit dat zij in een andere tijd zijn opgeleid.

Het radicaliseren van leerlingen zoals op de Amsterdamse basisschool Het Mozaïek vindt de minister verontrustend. Deze ontwikkeling baart mij zorgen. Het was een gewone doorsnee school waar dit gebeurde. Dan zie je toch dat er ideeën leven bij kinderen waarvan we moeten zeggen, dat kan toch eigenlijk niet. We moeten er iets aan doen en de enige manier is om de ouders er meer bij te betrekken. Daarnaast moeten we dus ook de lerarenopleidingen verbeteren, aldus de minister.

Ursie Lambrechts (D66) vindt dat de minister nu echt tot actie moet overgaan. Het duurt al veel te lang. Lambrechts: Zo n acht jaar geleden was de kwaliteit van de PABO s ook al niet goed. Van sommige studenten is het niveau niet hoger dan van leerlingen uit groep 8.

Daarnaast zal verbetering van de opleiding ook leiden tot een lerarenkorps dat langer in het vak blijft, aldus Lambrechts. We zitten nu met jonge leerkrachten die onvoldoende op hun taak zijn voorbereid. Dan loopt men tegen problemen aan waardoor deze leraren snel weer het onderwijsvak verlaten.

Uitzending: woendag 8 juni 2005 om 16.00 uur op Radio 1.


---



Algemene omroepvereniging AVRO