Ingezonden persbericht


----------
STUDIO NMO, donderdag 9 juni 2005 tussen 16.00 en 17.00 uur op 747AM.

Moslims, een nationale minderheid?

Wat tien jaar geleden een kans leek voor minderheden om een sterkere rechtspositie te krijgen, is volgens sommigen veranderd in een lege huls: Het voorstel tot ratificatie van het Europese Kaderverdrag van Nationale Minderheden omvatte in 1995 nog alle doelgroepen van het minderhedenbeleid, na behandeling, aanpassing en goedkeuring in de Eerste Kamer bijna tien jaar later worden in Nederland alleen de Friezen als zodanig nog erkend. Het idee deze week van een Marokkaanse Nederlander om de regering alsnog over te halen de één miljoen Nederlandse moslims officieel te erkennen, is daarmee zo gek nog niet.

In Studio NMO Leo Platvoet (senator Groen Links) en Eimert van Middelkoop (senator Christen Unie) over de ontstaansgeschiedenis van de wet en de definitie van een minderheid.

De eerste cijfers over Eerwraak

Ineke Schmidt, directeur van de Federatie Opvang trok rond kerst aan de bel omdat meer dan honderd vrouwen in de vrouwenopvang in direct levensgevaar zouden verkeren in verband met eerwraak. Er werd een onderzoek ingesteld door minister Verdonk, de resultaten presenteerde zij deze week aan de Tweede Kamer.

Is de Federatie Opvang tevreden met de uitkomst en aanbevelingen?

Outsourcing van Martelen

Guantanamo Bay blijkt niet de enige gevangenis van de Verenigde Staten te zijn waar grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Wereldwijd zijn er meerdere van dit soort gevangenissen waar de Amerikaanse regering het martelen aan uitbesteedt en ook zijn er zo n 200 spookgevangenen, waarvan niemand weet waar ze zijn. Dit blijkt uit een rapport van Amnesty International. Lars van Troost (Amnesty International) geeft uitleg in Studio NMO.

----------