Tiscali

Persbericht

ross-media onderzoek Amicon campagne - 9 juni 2005

"Internet opnieuw belangrijke peiler onder crossmediale campagne Amicon"

9 juni 2005 ­ Reclame op TV en internet is een zeer effectieve combinatie bij het verhogen van de voorkeurspositie van een merk. Dat blijkt uit het crossmedia-onderzoek van Share of Mind en Blauw Research dat in opdracht van Amicon Zorgverzekeraar, Tiscali en Planet Internet (vertegenwoordigd door KPN) is uitgevoerd.

Na het succesvolle verloop van de campagne in 2003-2004 kreeg Share of Mind afgelopen jaar opnieuw de opdracht voor de strategie en uitvoering van de online najaarscampagne. Hierbij vormde het cross-mediale onderzoek naar de effectiviteit van de reclamecampagne van Amicon opnieuw een belangrijk onderdeel van deze opdracht.

Het onderzoek heeft zich gericht op de mate waarin de inzet van internet, radio en TV hebben bijgedragen aan de effecten op bekendheid, overweging van Amicon en voorkeur voor de zorgverzekeraar, en de mate waarin deze kanalen uiteindelijk bijdragen aan het aantal offerte-aanvragen en nieuwe verzekerden.

Hoofdconclusie van het onderzoek is dat de campagne van Amicon net als vorig jaar succesvol is geweest. Het aantal offerte-aanvragen en afgesloten nieuwe verzekeringen is aan de bovenkant van de verwachtingen uitgekomen. Met name het gecombineerd inzetten van TV en internet is zeer effectief gebleken in het verhogen van de overwegings- en voorkeurspositie van Amicon, en hieruit voortvloeiend het aantal offerte-aanvragen en afgesloten verzekeringen. Door de conclusies van het crossmedia onderzoek in 2004 te vertalen in een optimaal mediabudget heeft Amicon, in vergelijking met andere zorgverzekeraars, zeer kostenefficiënt de gewenste resultaten bereikt.

Achtergrond campagne
Evenals bij de campagne van vorig jaar is ook in de huidige campagne met name ingezet op de combinatie TV, radio en internet als communicatiekanalen. De campagne op internet liep voornamelijk via de netwerken van Tiscali en KPN Internet.

Effecten campagne op bekendheid
De totale bekendheid van Amicon onder alle Nederlanders is naar aanleiding van de campagne toegenomen van 43% naar 62%, de sterkste stijging van alle zorgverzekeraars. Met name de Tv-campagne heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Het internetkanaal is het meest kostenefficiënt gebleken in het bereiken van de doelgroep. Met name door de mogelijkheid die dit kanaal biedt om het aantal keer dat iemand met een advertentie wordt geconfronteerd aan een maximum te binden. In totaal heeft 11% van de Nederlanders minimaal 1x online een uiting van Amicon gezien. De gemiddelde frequentie waarmee de uitingen zijn gezien, bedroeg 2,7%.

Effecten campagne op imago
De multimediale campagne heeft met name bijgedragen aan de invulling van het bedrijfsimago van Amicon waar het gaat om aspecten als mensgericht, betrokken, sympathiek en pro-actief. Met name bij het invullen van het imago is het gecombineerd inzetten van TV, internet en radio zeer effectief gebleken, met sterke synergetische effecten.

Effecten campagne op overweging en voorkeur

© Blauw Research bv en Share of Mind VOF / Persbericht CrossMedia Amicon 2005 / mei 2005 1

Waar het gaat om het overtuigen van de doelgroep om Amicon als zorgverzekeraar te overwegen, en om het creëren van een voorkeurspositie is de combinatie TV en internet het meest effectief gebleken. Hierbij heeft de informatie-kracht en direct-response mogelijkheid van internet een duidelijke meerwaarde getoond.

Ondernomen actie naar aanleiding van campagne
Het aantal bezoekers op www.amicon.nl is naar aanleiding van de campagne ten opzichte van de campagne in 2004 met 121% gestegen. De online campagne droeg hier voor 35% aan bij. De bijdrage van de offline campagnes bedroeg 26%.

Zowel het aantal opgevraagde offertes als de instroom aan nieuwe verzekerden is naar aanleiding van de campagne aan de bovenkant van de verwachtingen gekomen. Het internetkanaal was voor 19% verantwoordelijk voor het aantal offerte-aanvragen en droeg uiteindelijk voor 13% direct bij aan het aantal nieuwe verzekerden.

Het multimediaal communiceren is in het realiseren van deze effecten fors kostenefficiënter bleken dan single-mediaal communiceren.
ge

EINDE PERSBERICHT

Share of Mind
Share of Mind is als mediabureau gespecialiseerd in advies, strategie, creatie en realisatie van interactieve marketing en communicatie en werkt onder meer voor klanten als Rabobank, Essent, Endemol, TU Delft, Robeco en Vodafone. Meer informatie over Share of Mind vindt u op www.shareofmind.com.

Blauw Research
Blauw Research is het snelst groeiende onderzoeksbureau in Nederland met 90 medewerkers en een omzet van 9 mln. Ze ondersteunt bedrijven en instellingen bij het nemen van beslissingen die leiden tot verbeterde stakeholderrelaties, producten en diensten en inzet van middelen. Door wezenlijke informatie en heldere inzichten te leveren op basis van gedegen onderzoek. Blauw Research staat voor betrokkenheid en originaliteit en is gedreven om haar opdrachtgevers vooruit te helpen. Blauw Research heeft vier kerncompetenties: Business Performance, Marketing & Market Intelligence, Corporate Communication en Beleid in de publieke sector. Meer over Blauw Research vindt u op http://www.blauw.com/ .

Amicon Zorgverzekeraar
Amicon Zorgverzekeraar is een ziektekostenverzekeraar met ruim 1,1 miljoen verzekerden en is onderdeel van Menzis. Menzis behoort tot de top 4 van all care verzekeraars in Nederland en biedt diensten en verzekeringen aan op het gebied van zorg, gezondheidsbevordering, verzuimreductie en reïntegratie. Meer informatie over Menzis en Amicon Zorgverzekeraar vindt u op www.menzis.nl

Tiscali
Tiscali B.V. is de Nederlandse dochter van Tiscali S.p.A. (Nuovo Mercato, Milan: TIS; Nouveau Marché, Paris: 005773), `the Internet Communication Company'. Tiscali biedt breedband- en inbelinternettoegang voor consumenten en zakelijk gebruik, innovatieve

© Blauw Research bv en Share of Mind VOF / Persbericht CrossMedia Amicon 2005 / mei 2005 2

communicatiediensten en content. Op 31 maart 2005 had Tiscali 5,2 miljoen actieve gebruikers in Italië, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië waarvan 1,2 miljoen met een ADSL-abonnement. Daarvan zitten 235.000 gebruikers op het eigen netwerk van Tiscali. De corporate website van Tiscali is www.tiscali.com. De Nederlandse website van Tiscali is www.tiscali.nl

KPN
KPN is de thuisbasis voor labels zoals Planet Internet, Het Net, Clubs.nl, KidsPlanet, Oranje.nl, Internetsurfbewijs, PenaltyKing en heeft een leidende positie in on-line bereik met zo'n 3,7 miljoen unieke bezoekers per maand en een marktaandeel van bijna 34%. Voor meer informatie kunt u terecht op www.kpn-internetmedia.nl.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Babs van Baggem (babs.van.baggem@shareofmind.com) of Bernice Klaassen (bernice.klaassen@blauw.com).

Share of Mind Blauw Research Beek en Royen Weena 125 2e Dorpsstraat 56 3013 CK ROTTERDAM 3701 AB ZEIST tel: 010­4000900 030 ­ 6020180 fax 010 ­ 4000901 www.shareofmind.com www.blauw.com info@shareofmind.com info@blauw.com

© Blauw Research bv en Share of Mind VOF / Persbericht CrossMedia Amicon 2005 / mei 2005 3


---- --