Gemeente Soest

Crisisbeheersingsplan

Datum: 09/06/2005

Gemeente Soest stelt crisisbeheersingsplan vast

Met de vaststelling van het crisisbeheersingsplan voldoet de gemeente Soest aan artikel 3 lid 1 van de Wet Rampen en Zware Ongevallen (Wrzo). Ter voorbereiding op rampen en zware ongevallen moeten alle gemeenten in Nederland op grond van artikel 3 lid 1 van de Wrzo een rampenplan vaststellen. Hierin wordt aangegeven hoe moet worden gehandeld in geval van een crisis, ramp, zwaar ongeval of de dreiging daarvan.

Het crisisbeheersingsplan is een organisatieplan waarin is aangegeven hoe in geval van een (dreigende) crisis wordt gehandeld. Bij de bestrijding van crises is namelijk een groot aantal organisaties en instanties betrokken, waardoor de wereld van rampenbestrijding en crisisbeheersing naar zijn aard complex is. Om deze complexiteit zoveel mogelijk te beperken, zijn in dit plan de onderlinge relaties, bevoegdheden en verantwoordelijkheden tussen de verschillende organisaties en instanties weergegeven.

Daarnaast wordt gecoördineerde samenwerking tussen alle betrokkenen voorgeschreven. Belangrijk uitgangspunt is hierbij dat zoveel mogelijk wordt aangesloten op de dagelijkse praktijk. In het crisisbeheersingsplan wordt ook aangegeven op welke wijze crises kunnen worden voorkomen of kunnen worden beperkt.

Complexe samenleving

In het verleden was er het gemeentelijke rampenplan voor de voorbereiding op de traditionele ramp. Het college van burgemeester en wethouders meent dat in deze moderne complexe samenleving meer aandacht moet worden besteed aan de voorbereiding op crises.

Onder een crisis wordt in het crisisbeheersingsplan verstaan:

een traditionele rampsituatie,

* waarbij het leven en de gezondheid van personen, het milieu en/ of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd óf zijn geschaad,

* waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen en/ of de schadelijke gevolgen te beperken, verbreed met een crisissituatie,

* waardoor een ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid (dreigt te) ontstaan.

Bij de voorbereiding op moderne crises zal de gemeente onder meer ook rekening moeten houden met problemen in de voedselketen, besmettelijke ziekten/ epidemieën, psychocrises, grootschalige evenementen, veterinaire crises, storingen in informatie- en communicatiesystemen en terrorisme.

Regionale projectgoep

Het crisisbeheersingsplan is voorbereid door een regionale projectgoep bestaande uit ambtenaren rampenbestrijding, vertegenwoordigers van brandweer, politie, GHOR/RGF en een vertegenwoordiger van het kabinet van de Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht.

De draaiboeken voor de gemeentelijke processen zijn door gemeentelijke medewerkers voorbereid. Per draaiboek is een werkgroep ingesteld met ambtenaren rampenbestrijding en materiedeskundigen.

Na de regionale voorbereiding zijn de stukken 'vertaald' naar de Soester situatie.

Downloaden crisisbeheersingsplan:

(In pdf-formaat)

* Crisisbeheersingsplan:
Rampenplan in de zin van de Wet rampen en zware ongevallen
* Crisisbeheersingsplan, deel 2

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer