Gemeente Breda

Nieuwbouwwoningen in Breda veilig, toegankelijk en duurzaam


De gemeente Breda wil iedere burger een goede kwaliteit bieden als het gaat om veilige, toegankelijke en duurzame woningen.

De Nota Kwaliteit Wonen, bevat kwaliteitscriteria op deze drie gebieden waaraan nieuwbouwwoningen moeten voldoen. Tot nu toe was er voor de afzonderlijke terreinen wel beleid maar dat werd los van elkaar uitgevoerd. De integrale werkwijze in de nota Kwaliteit Wonen maakt het proces transparanter, klantgerichter en eenvoudiger voor initiatiefnemers van nieuwbouwprojecten. Nieuwbouwprojecten kunnen hierdoor sneller gerealiseerd worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft de nota vastgesteld en vrijgegeven voor consultatie.

Breda wil een duurzame stad zijn met bereikbare, goede woningen voor iedereen. Maar een goede woning op een slechte locatie is nog geen kwalitatief hoogwaardige woning. Wonen in de stad en daaromheen moet veilig en aangenaam zijn. Vandaar dat de nadruk ligt op een integrale aanpak. Ook corporaties, projectontwikkelaars, aannemers, architecten, stedenbouwkundigen en burgers vragen daar om.

Wat is veilig, duurzaam en toegankelijk?

Toegankelijke woningen bieden meer woonkeuzemogelijkheden voor mensen met een lichte of zwaardere fysieke beperking. Hierdoor hoeven bewoners minder snel of niet te verhuizen. Voor mensen met een ernstige fysieke functiebeperking kiest het college voor toegankelijke woningen in zorgzones, volgens de visie Geschikt Wonen voor Iedereen (GWI). Duurzaamheid staat voor het beperken van nadelige milieueffecten in alle bouwfasen, door energiezuinigheid, verantwoord materiaalgebruik, gezond binnenmilieu, maar ook dankzij afvalpreventie. Tot slot is een woning veilig wanneer hij voldoet aan het Keurmerk Veilig Wonen.

Basisniveau met speelruimte

De gemeente heeft een keuze gemaakt uit landelijk vastgestelde kwaliteitscriteria die een hogere kwaliteit vereisen dan het minimumniveau van het Bouwbesluit. Breda sluit hiermee aan bij de wensen van de markt en haar bewoners. Het kwaliteitspakket geeft een basisniveau aan en laat voldoende speelruimte over voor de uitvoering.

Uitgangspunt bij de criteria is ook dat ze met beperkte financiële consequenties in het ontwerp te verwerken zijn. Door aansluiting te zoeken bij landelijke kwaliteitseisen die ook door bouwers en opdrachtgevers zijn onderschreven, blijven de extra kosten beperkt.

Nieuwbouw

Het kwaliteitsniveau uit de Nota wil de gemeente inzetten als randvoorwaarde bij nieuwbouwprojecten. Voor renovatie van bestaande woningen wordt het kwaliteitsniveau uiteraard gestimuleerd, maar de bestaande bouw maakt geen onderdeel uit van de Nota.

In de Nota beschrijft de gemeente wanneer een woning voldoet aan de eisen voor veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid. Dat begint uiteraard al bij het ontwikkel- en bouwproces. Ook de rol van de gemeente in locatiekeuze en het ontwerpen, inrichten en beheren van de woonomgeving komen aan de orde.

Breda, 9 juni 2005