Gemeente Overbetuwe


Nieuw voorstel Heteren Centrum

Het voorstel voor het Centrumplan Heteren is op onderdelen aangepast. Het plan zet in op meervoudig gebruik van multifunctionele accommodaties: het dorpshuis, de (vergrote) sportzaal, nieuwbouw voor scholen en kinderopvang. Ook is er ruimte voor uitbreiding van winkelvoorzieningen. Op vrijkomende locaties kunnen woningen worden gebouwd.
In het aangepaste voorstel verhuist zalencentrum de Bongerd annex sportzaal naar de omgeving van het oude gemeentehuis aan Flessestraat. Op de huidige locatie van de Julianaschool is nu een plein gecreëerd. Tevens zijn woningen gepland en winkelvoorzieningen. Deze en andere aanpassingen zijn het gevolg van de reacties tijdens en vanuit de raadscommissie Ruimte op locatie 9 maart 2005 in Heteren.

Hier volgt een korte toelichting op de verschillende planonderdelen.

Voorzieningen
De gemeente heeft met alle partners voor de maatschappelijke voorzieningen nogmaals gesproken over de inhoudelijke doelstellingen. We kwamen tot de conclusie om vooral in te zetten op een clustering van de voorzieningen rond het voormalige gemeentehuis om van daaruit verder te werken aan intensivering van de samenwerking. Op grond daarvan stelt het college voor om in en rond het voormalige gemeentehuis de Koningin Julianaschool, de Haafakkers, de bibliotheek en de SKAR te vestigen. De Klimboom blijft op de huidige locatie in het bestaande gebouw en ook de peuterspeelzaal zal op deze locatie gehuisvest worden.
Alle partners hechten aan de nabijheid van een sportaccommodatie in verband met het bewegingsonderwijs en bijvoorbeeld de mogelijkheden voor de buitenschoolse opvang. Het college stelt voor de vergrote sportzaal en het zalencentrum te situeren bij het gemeentehuis aan de overkant van de Flessestraat. Het moet mogelijk worden gemaakt om naast de bestaande gebruikers hier ook de judo- en de tafeltennisvereniging te huisvesten.

Plein
Nieuw in de voorstellen is de opname van een autovrij plein op de locaties van de huidige Julianaschool. Met dit plein wordt een dorpshart gecreëerd, met winkelvoorzieningen (1100 m2 ) en woningen. De inrichting van de Flessestraat en de directe omgeving wordt daarop ook aangepast.

Wonen
Bij het centrumplan voor Heteren zijn diverse locaties betrokken:
- Op de locatie Beemdhof wordt de huidige supermarkt uitgebreid. Boven de winkel komen appartementen in de sociale sector. Daarnaast is ruimte voor 2 appartementen in de vrije sector, waarbij het oude postkantoor en de Rabobank verdwijnen.
- Op de locatie van de Julianaschool komt een autovrij plein en is ruimte voor winkels met een totaal bruto vloeroppervlak van 1100 m2. Bovendien komen er 20 appartementen, voornamelijk voor senioren.
- Door de verplaatsing van de Bongerd naar de Flessestraat komt ruimte vrij voor 12 woningen (rij en twee onder een kap), 6 appartementen en
1 woon/werkeenheid.
- De locatie van de huidige bibliotheek kan worden gebruikt voor 39 woningen met een zorgcomponent in samenwerking met Liefkenshoek.
- Op de huidige locaties van de Judovereniging en de Peuterspeelzaal kunnen 2 twee onder een kap woningen worden gerealiseerd en nog twee vrijstaande woningen.

- De locatie Haafakkers biedt ruimte voor 14 twee onder een kap woningen.
De opbrengst van deze locaties is nodig om de plannen te kunnen betalen.

Winkels
Er is veel onderzoek gedaan naar het winkelbestand in Heteren en mogelijkheden voor uitbreiding daarvan. Er wordt rekening gehouden met de wensen van de bestaande middenstand. Uit distributieplanologisch onderzoek blijkt dat bij de komst van nieuwe winkels de huidige C1000 winkel beperkt kan worden uitgebreid. Een tweede super is niet wenselijk. Uit gesprekken met winkelketens en ondernemers blijkt toevoeging van andere winkels haalbaar is tot een bruto vloeroppervlak van 1000 - 1400 m2. In de nieuwe voorstellen is daarvoor 1100 m2 opgenomen. Leegstand moet worden voorkomen.

Informatieavond
Wanneer: 20 juni 2005
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: De Bongerd in Heteren

Op maandag 20 juni aanstaande is een informatieavond over de bijgestelde plannen Heteren Centrum. Deze avond wordt gehouden in de Bongerd te Heteren en begint om 19.30 uur. De informatiebijeenkomst is bedoeld voor de leden van de commissie Ruimte, alle inwoners van Heteren en andere geïnteresseerden. Op deze avond wordt aan de hand van een presentatie uitleg gegeven over het aangepaste plannen. Ook hebben alle aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

Vervolg procedure
Op 6 juli adviseert de commissie Ruimte, tijdens de commissievergadering, definitief over de voorstellen. Daarna moet de gemeenteraad zich er nog over uit spreken. Vermoedelijk zal deze raadsvergadering plaatsvinden op 30 augustus. Daarna volgt nog de uitwerking van de plannen in een overeenkomst met de contractpartners en uiteraard nog de formele bestemmingsplanprocedure(s) met mogelijkheden voor beroep en bezwaar. Dat betekent dat als de gemeenteraad instemt met de voorstellen er nog een lange weg te gaan is, voordat daadwerkelijk de schop de grond in kan.