Ingezonden persbericht


Press release

Date
17 januari 2005
Subject

Deelnemers FIFA Wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar

NeXXt 2005

Amerikaans wonderkind Adu naar Nederland

Amerika en Panama hebben zich geplaatst voor het FIFA wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar, komende zomer in Nederland. Amerika plaatste zich eenvoudig door alle groepswedstrijden te winnen. Trinidad & Tobago (6-1), Panama (2-0) en Costa Rica (2-0) hadden niets in te brengen tegen de Amerikaanse overmacht. De plaatsing van de Amerikanen betekent dat het vijftienjarige wonderkind Freddy Adu in juni in Nederland is te zien. Het een Ghana geboren talent stond vorig jaar al in de belangstelling van Europese topclubs. Tijdens het kwalificatietoernooi in Los Angeles deed hij opnieuw van zich spreken. Hij scoorde tegen Trinidad en Tobago en Panama scoorde hij één keer. Panama had het een stuk moeilijker om zich te kwalificeren. De ploeg speelde de eerste wedstrijd tegen Costa Rica gelijk (1-1) en verloor daarna van Amerika. De laatste wedstrijd tegen Trinidad & Tobago was beslissend. Panama won met 3-1 en plaatste zich op doelsaldo voor het FIFA WK voetbal tot 20.

De twee andere afgevaardigden uit deze regio zullen zich eind januari in Honduras moeten kwalificeren. Canada, Jamaica, Mexico en gastland Honduras gaan in het Francisco Morazán Stadion in San Pedro Sula uitmaken wie de sterkste twee zijn. Momenteel wordt op drie verschillende plaatsen in de wereld gevoetbald in het kader van de voorronden voor het FIFA WK voetbal tot 20. In Colombia spelen de Zuid-Amerikaanse landen om vier tickets naar Nederland, op de Salomonseilanden spelen de landen van het continent Oceanië om één plek, terwijl in Benin acht Afrikaanse voetbalnaties in actie komen voor vier plaatsen tijdens het eindtoernooi Nederland. Het aantal geplaatste landen voor de eindronde is inmiddels dertien. Uit Europa hebben Spanje, Italië, Zwitserland, Oekraïne, Turkije en Duitsland zich geplaatst. Azië levert Japan, China, Zuid-Korea en Syrië. Nederland is als gastland automatisch geplaatst, terwijl sinds gisteren Amerika en Panama tot het deelnemersveld behoren.

Het FIFA WK Voetbal tot 20 jaar wordt verspeeld tussen 10 juni en 2 juli 2005 in zes Nederlandse steden: Kerkrade (openingswedstrijd), Tilburg, Doetinchem, Enschede, Emmen en Utrecht (finale). Aan het evenement, dat 52 wedstrijden omvat, doen 24 landen mee,



Ingezonden persbericht